Najlepsze lody w Warszawie. Minta poleca lodziarnie
Gdzie są najlepsze lody w Warszawie? Nasz przewodnik po oryginalnych i lubianych lodziarniach.
Gdzie podają w Warszawie najlepsze lody? Cóż, zawiodę was, na to pytanie odpowiedzieć nie potrafię. Bo co lodożerca, to inna potrzeba. Jedni cenią sobie klasykę, inni wolą eksperymentować z oryginalnymi, czasem zupełnie niedeserowymi smakami. W lodziarni czy z wózeczka? W wafelku czy na patyku? Kręcone zgodnie z włoską tradycją czy może przy wykorzystaniu sprzętu rodem z laboratorium?
Od lodów robionych „jak Włoch przykazał”, po takie mrożone ciekłym azotem; miejsca z kilkuletnią tradycją, gronem stałych klientów i zupełne świeżynki, których wyroby zyskały szybko aprobatę. Lody wegańskie i lody, które smakują amerykańskimi ciastkami. A może wy znacie świetne, a nieodkryte przez tłumy miejsca, do których warto zawędrować na porcję zimnego deseru?
zobacz też: Restaurant Week. Pięć lokali, które warto odwiedzić
CUPCAKE CORNER BAKERY
pl. Konstytucji 2, ul. Chmielna 21
Obok słodkich wypieków zjemy tutaj wyrabiane na miejscu lody nawiązujące smakami do amerykańskich słodkości. Wśród kilkunastu rodzajów znajdziemy np. sweet carrot (z kawałkami prawdziwej marchewki), peanut butter (masło orzechowe), lody twarożkowe z karmelizowanym bekonem, jogurtowe z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi czy lody Red Velvet - serkowe z kawałkami ciasta Red Velvet (kto lubi je szczególnie, może zamówić lody w wypiekanym na miejscu wafelku o smaku tego ciasta).
JEDNOROŻEC LODY TRADYCYJNE
ul. Narbutta 38
Działająca od 2014 r. mokotowska lodziarnia, której sława wykracza poza granice dzielnicy. Bestsellerem są lody z solonego karmelu, ale wiernych fanów mają też mango oraz pistacjowe. Wszystkie przyrządzane są na miejscu (prace lodowego warsztatu można podglądać przez szybkę), na bazie wysokiej jakości składników. Menu jest dość krótkie i często się zmienia, dlatego warto „polować” na sezonowe smaki, takie jak np. ricotta z figami czy śliwka w winie. Zamiast wisienki na torcie - waflowy minirożek, którym ozdabiana jest każda porcja lodów.
4. LIMONI
ul. Dąbrowskiego 1 i inne

Czego tutaj nie ma - taka myśl może przemknąć przez głowę na widok witryny lodziarni Limoni. Obok smaków klasycznych (śmietanka, czekolada, orzech włoski) czy takich inspirowanych deserami (lody sernikowe, o smaku bezy, ryżu z karmelem czy tiramisu) w Limoni natrafić można też na lody buraczkowe, koperkowe, chrzanowe czy piwne. Limoni to obecnie minisieć licząca kilka punktów rozsianych po całej Warszawie. W niektórych lokalizacjach dodatkowo można spróbować firmowych, włoskich wypieków i ciastek.
5. LODY PRAWDZIWE
ul. Świętokrzyska 30, Nowy Świat 22
Dwukrotny zwycięzca naszego plebiscytu na najlepsze lody w Warszawie. W menu znajdziemy zwykle ok. 10 zmieniających się rotacyjnie smaków, m.in. cieszący się popularnością solony karmel i mango lassi, klasyczną śmietankę, jak również ricottę z gruszką, kokosowo-czekoladowe czy o smaku batoników snickers lub cukierków toffi. Nie brakuje sorbetów (m.in. wiśniowy, kiwi, cytryna), a na osoby o specjalnych wymaganiach dietetycznych czekają lody wegańskie czy bezcukrowe.
6. MELODY LODY NATURALNE
Jana Pawła II 43 i Nowogrodzka 15

Gofry czy lody? Typowy wakacyjny dylemat znika przy odwiedzinach w lodziarni Melody, gdzie kręcone na miejscu (co słychać) lody podawane są zarówno w tradycyjnych, chrupkich wafelkach, jak i gofrowych, bąblowatych rożkach o delikatnym aromacie wanilii. Do wyboru jest codziennie kilka różnych smaków, zarówno lodów śmietankowych (m.in. rabarbar, matcha), jak i sorbetów (jagoda, śliwka z fiołkiem). Specjalnością działającego od niedawna zakładu są lody z rokitnika o rześkim, kwaśno-słodkim smaku, a także - to faworyt założyciela Melody - lody mango lassi. Jeśli gofrowy rożek i lody to za mało, można dodatkowo udekorować porcję deseru czekoladowym ganache (np. czekoladowo-fiołkowym) lub orzechami.
zobacz też: Z food trucka do lokalu. Jedzenie na kółkach przez cały rok
SUCRE LODY NATURALNE
ul. Mokotowska 12 i inne

Tutejszymi bestsellerami są lody mango oraz o smaku solonego karmelu, ale swoich fanów mają również lody mascarpone, o smaku nutelli, pistacji czy rześkie cytrynowe z dodatkiem aromatycznej bergamotki. Prócz lodów śmietankowych w ofercie są bezmleczne sorbety oraz lody wegańskie. Lody Sucre kupić można również w firmowym bistro na Krakowskich Przedmieściu 47 oraz w cukierni w Wilanowie, na ul. Klimczaka 5, a także w mobilnych punktach, pojawiających się na targach czy imprezach plenerowych.
9. SWEET MOMENTS
ul. Puławska 118
Choć to przede wszystkim cukiernia, wiele osób odwiedza Sweet Moments z powodu tutejszych, wyrabianych na miejscu lodów. Faworytami są solony karmel i pistacja, ale właścicielka poleca spróbować też klasycznych smaków lodów śmietankowych oraz mocnych, niemalże wytrawnych lodów czekoladowych. Są też lody o smaku biszkoptu, solonych migdałów, mascarpone z orzechami i miodem oraz inspirowane firmowym tortem lody cassis, łączące w sobie smak czarnej porzeczki, białej czekolady i kokosa.
Na amatorów sorbetów czekają takie kompozycje, jak pomarańcza z imbirem czy zielone smoothie (ogórek, zielone jabłko, seler naciowy).
10. TŁUSTY KOTEK
Hoża 51 (dziedziniec)
Nie lodziarnia, a ledwie okienko, serwujące lody w gałkach na śmietance i owocowe sorbety na patyku. Produkcja odbywa się na bieżąco, na podstawie autorskich receptur, a menu liczy ledwie 6-8 zmieniających się smaków. Faworytami właścicieli Tłustego Kotka są lody czekoladowe z pomarańczą (to też hit wśród gości), lody śmietankowe z maliną i jeżyną oraz lody bakaliowe. Specjalnością zakładu są lodorurki, czyli waflowe rurki wypełnione lodami. A na deser po deserze - kawa nitro, serwowana z kija.