Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Mojo Picon, ul. Szpitalna / JACEK MARCZEWSKI

Maciej Nowak jadł w Mojo Picon. Tapasy z ulicy Szpitalnej

MACIEJ NOWAK| 01-07-2016

Recenzje kulinarne. Maciej Nowak o Mojo Picon i tapasach w centrum Warszawy.

Pijak polski przestał szanować zakąski. Wódkę i inne substancje baśniowe wchłania najczęściej na czczo, ewentualnie z popitką marną i słodką.

Rosjanie śmieją się z nas i przestrzegają dzieci, by nie piły jak Polacy, pod czajczik, bo to prowadzi do klęsk egzystencjalnych i geopolitycznych. Konsumpcję monopolową uskuteczniać trzeba odpowiedzialnie, z należytym podkładem.

Mojo Picon, ul. Szpitalna / JACEK MARCZEWSKI Mojo Picon, ul. Szpitalna / JACEK MARCZEWSKI

Od dekady modne są lokale typu przekąski/zakąski, ale kudy serwowanemu w nich menu do tego, co opisuje z nostalgią Julian Tuwim w „Kwiatach polskich”? Słuchajcie tylko: „...pokrótce wspomnę/Delicje przednie, chociaż skromne:/Słoninki różowawe plastry/Pod pudrem papryki ceglastej;/Przez pół na długość przekrajane/Czółenka twardych jajek z chrzanem;/Rolmopsy; owczy ser w talarki;/Myśliwskich kabanosów parki/ (Probierczy kamień wędliniarski);/Chrzanowy sos i sos tatarski;/Kiełbasa w kabłąk - żmija śpiąca,/Własny swój ogon całująca;/W pieprzonym occie ulik w dzwonka/I wokół garnir z korniszonka;/Cielęce nóżki w galarecie/ (Biedactwa! Jeszcze się trzęsiecie?)/I wreszcie on, srebrzystej wódki/ (Koniecznie dużej, zimnej, czystej)/Najulubieńszy druh srebrzysty, Kawior ubogich, ust pokusa,/Bezsenne noce Lukullusa,/Modły kartofli parujących,/W niebo podniebień dym wznoszących,/Brat mleczny żwawych rybich panien:/Marynowany śledź w śmietanie!”'.

Mojo Picon, ul. Szpitalna / JACEK MARCZEWSKI Mojo Picon, ul. Szpitalna / JACEK MARCZEWSKI

Zanik bufetiady polskiej jest odwrotnie proporcjonalny do iberyjskich sukcesów w tym zakresie. Dopiero co zakończył się w Warszawie wielodniowy festiwal tapasów, a pod auspicjami ambasady Królestwa Hiszpanii rozstrzygnięto prestiżowy konkurs na drobne przekąski. Mało tego, wielu szefów kuchni używa określenia tapas na okołoalkoholowe coś-na-ząb nawet wtedy, gdy nie ma to nic wspólnego z dietą poddanych Filipa VI Burbona. A pojeść to oni sobie umieją.

Łatwo się o tym przekonać w Mojo Picon przy ul. Szpitalnej. Do tej pory przybytek ten, specjalizujący się w smakołykach z Wysp Kanaryjskich, mieścił się w mikroskopijnej piwniczce na Poznańskiej. Nowa lokalizacja to nie tylko więcej przestrzeni, ale też miły, bezpretensjonalny klimat wnętrza, które niczego nie udaje, na nic się nie stylizuje, do niczego nie aspiruje. Kilkanaście prostych stolików, półki ze skrzynek po winach i wielka lada chłodnicza. Czegóż chcieć więcej?

W chłodzie, za szybką czeka kilka rodzajów pintxosów, czyli małych bankietowych kanapeczek, trochę w stylu czeskich chlebiczków (każdy po 10 zł). W sam raz na początek pod buteleczkę zmrożonej cavy od rodziny Olivedo. A potem już z górki: same pyry, mięsa i owoce morza. I to w dodatku w skali i formie mało kojarzącej się z tym, co uchodzi u nas za mityczną dietę śródziemnomorską. Dużo i tłusto. Kuchnia elementarna i cudownie smaczna!

Patatas bravas z ostrym czerwonym sosem (15 zł) i patatas po kanaryjsku z sosem zielonym. Bułeczka czarna od atramentu z kałamarnic wypełniona smażonymi we fryturze kalmarami (15 zł). Tortilla espaganola, czyli placek z ziemniaków i jajek z chorizo (20 zł). Kawałki chorizo duszone w czerwonym winie (20 zł), plastry kaszanki na ryżu smażone na chrupko (15 zł), potrawka z wieprzowiny (15 zł) i kawałki kurczaka duszone w sosie (15 zł). I jeszcze ośmiornica po galicyjsku z ziemniakami (28 zł) oraz sałatka z białym tuńczykiem i krewetkami (25 zł). A jeśli ktoś nie miałby odpowiedniej wyporności, by podążać moim gargantuicznym szlakiem, radzę skupić się na dwóch klejnotach rozświetlających blaskiem Mojo Picon. Myślę o desce hiszpańskich serów z marmoladą pigwową (30 zł). Jesz i nie wierzysz, że zestawienie tak proste generuje tak kosmiczne, orgastyczne wręcz wrażenia.

To samo dzieje się z organizmem, gdy wtranżalasz duszony ogon wołowy (20 zł). Seks może nie istnieć! I oczywiście nie zapominajcie, po co tu przyszliście. Bo tapasy mają sens tylko wtedy, gdy znajdą się w rękach i ustach biboszy na schwał!

MOJO PICON

  • ul. Szpitalna 4
  • tel. 787 695 924
  • czynne od godz. 12 do późna
  • można płacić kartą
  • toaleta niedostępna dla osób na wózkach

PRZYKŁADOWE CENY:

  • * Tortilla espagnola - 20 zł
  • * Deska hiszpańskich serów z marmoladą pigwową - 30 zł
  • * Ośmiornica po galicyjsku z ziemniakami - 28 zł

MOJO PICON

czytaj także

  • jedzenie

Jung und Lecker przy Krakowskim Przedmieściu już nie zachwyca Macieja Nowaka

Restauracja Jung und Lecker z Emilii Plater, która kilka lat temu uhonorowana została przez „Gazetę Co Jest Grane” tytułem Knajpy Roku przeniesiona została do piwnicy, z którą wiążą mnie cudowne wspomnienia.

  • jedzenie

Manoush. Świetna micha podawana w świetnym wnętrzu. Nastrój jest nieformalny, idealny na spotkania

Szef kuchni restauracji Manoush nie wygląda na faceta, który ciężko pracuje przy rozgrzanym piecu konwekcyjnym. Również jego nieco dietetyczne nazwisko nie budzi zaufania. A jednak Michał Jarosz to szef kuchni pełną gębą

  • jedzenie

Bistro Marsz. Kwintesencja banału, pomieszanie z poplątaniem, kompletny misz-masz na Marszałkowskiej

Takie biznesy jak Marsz stanowią o codzienności warszawskiej gastronomii. Pisać, nie pisać? Pisać, nie pisać? Walczę ze sobą od kilku dni i łatwej odpowiedzi nie znajduję. Bo pisać w zasadzie nie ma o czym

  • jedzenie

Woda Ognista. Lancze, brunche i przekąski. Nie ma wyjścia, trzeba spróbować!

Próbowaliśmy zjeść coś w środku dnia w dzień roboczy w samym centrum. Okazało się to dość trudne. Wszędzie lancze, lancze i lancze. I wszystkie identyczne. Ludzie, co wy jecie?! Zupy kremy, makarony, filety z kurczaka i napakowane karotenem steki z łososia. Czy na takiej paszy można w ogóle przeżyć?

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc