Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 10 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
ADAM STĘPIEŃ

Manoush. Świetna micha podawana w świetnym wnętrzu. Nastrój jest nieformalny, idealny na spotkania

POLECA MACIEJ NOWAK| 19-06-2016

Szef kuchni restauracji Manoush nie wygląda na faceta, który ciężko pracuje przy rozgrzanym piecu konwekcyjnym. Również jego nieco dietetyczne nazwisko nie budzi zaufania. A jednak Michał Jarosz to szef kuchni pełną gębą

Szef kuchni restauracji Manoush wygląda jak klasyczny geek. Drobnego, grzecznego chłopca w telewizorkowych brylach łatwo wyobrazić sobie jako komputerowego maniaka udoskonalającego kartę graficzną ATI lub nVidii. Nie wygląda na faceta, który ciężko pracuje przy rozgrzanym piecu konwekcyjnym i ręce ma poparzone salamandrą. Również jego nieco dietetyczne nazwisko nie budzi zaufania. A jednak Michał Jarosz to szef kuchni pełną gębą. Gotuje z fantazją i rozmachem, przekracza stereotypowe skojarzenia, a jednocześnie nie popada w próżne dziwactwa. Jego dania się je!

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Świetnie wysmażona na różowo pierś z kaczki zawsze robi wrażenie (42 zł). Ale gdy doda się do niej sos na bazie foie gras oraz zapiekankę z ziemniaczanego purée, to wtedy już mamy do czynienia ze zjawiskiem wyższego rzędu. Albo modny od kilku lat policzek wołowy (45 zł)! Niektórym już się przejadł, ale tutaj w towarzystwie pieczonych gałek topinamburu, śliwki macerowanej w winie i w sosie z gorzkiej czekolady można poczuć się jak podczas pierwszej randki.

Również dorsz zrzuca z siebie wyblakłe, opatrzone ciuchy i zachwyca zupełnie nową kreacją, zbudowaną na bazie kruszonki z kalafiora i orzechów (44 zł). Królem stołu w Ma- noush jest Wellington, czyli słynna i rzadko widywana dzisiaj w restauracjach polędwica wołowa, zapiekana w cieście francuskim (79 zł).

Wyrafinowane dania, błyszczące niczym najdroższe klejnoty, to tylko część karty.

Resztę wypełniają pozycje o skromniejszej objętości i nieco prostszej strukturze, co nie znaczy, że nieefektowne. Wdzięk gorącego zmierzchu ma risotto z aromatem trufli (34 zł), a półmisek pełen maślanego sosu z krabów z talarkami młodych ziemniaków i smażonymi przegrzebkami (28 zł) chciałoby się po prostu wylizać do czysta.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

Gdy łykendową nocą zasiedzicie się w Manoush nieco dłużej, do dyspozycji pozostaną wam jeszcze pozycje z menu barowego. Też nie do zlekceważenia. Frytki z polenty z majonezem cytrynowym (9 zł). Pieczone ziemniaki ze spaloną czarną skórką z majonezem truflowym (8 zł). Sałatka z ośmiornicy w aromacie cytrusów i trufli (23 zł). Tatar wołowy z posiekanym świeżym ogórkiem (19 zł). Dobrze, oj dobrze mieć takie wspomaganie, gdy za nami jedna, druga, trzecia szklaneczka ulubionej substancji.

Świetna micha podawana jest w równie świetnym wnętrzu. Nastrój jest nieformalny, w sam raz na spotkania w przyjacielskim gronie. Ściany pokryte czarnymi kafelkami z czarną fugą chciałbym pieścić opuszkami palców bez końca, a wylany z betonu bar o fakturze drewnianych szalunków to autentyczne arcydzieło. Skrzyżowanie Jasnej i Sienkiewicza tętniło intensywnym życiem nieco ponad dekadę temu. Od kilku lat właściwie dogorywa. Chcę wierzyć, że Manoush to zwiastun nowej energii dla tej lubianej okolicy.

 / ADAM STĘPIEŃ / ADAM STĘPIEŃ

MANOUSH

ul. Jasna 10, tel. 400 44 33,
otwarte: pt.-sob. godz. 12-03, niedz.-czw. 12-23, można płacić kartą,
niedostępne dla osób na wózkach

Przykładowe ceny:

  • Polik wołowy z topinamburem - 45 zł
  • Wellington - 79 zł
  • Przegrzebki z sosem krabowym - 28 zł
  • Tatar wołowy - 19 zł

czytaj także

  • w mieście

Eksperymentalna zamiana miejsc w instytutach kultury Warszawy i Berlina

Takiego projektu jeszcze nie było. Dyrektorzy Goethe-Institut w Warszawie i Instytutu Polskiego w Berlinie na tydzień zamienią się stanowiskami. Do nas przyjedzie Katarzyna Wielga-Skolimowska, a berlińskim Instytutem pokieruje Georg Blochmann. Dyrektorzy stworzą autorski program kulturalny, będą odczyty, rozmowy, koncerty czy prezentacje sztuki. A wszytko to przy specjalnie zaprojektowanych stołach, które staną przed każdym z Instytutów.

  • wystawy

Kobieta w polu widzenia. Polecamy wystawę prac Rodina i Dunikowskiego w Królikarni

Zobacz wystawę w Królikarni, która prezentuje dzieła Auguste'a Rodina, jednego z najwybitniejszych rzeźbiarzy na świecie, zestawione z rzeźbami i obrazami Xawerego Dunikowskiego.

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w CK Sanacja. Znalazł tu bigos perfekcyjny

Bigos w ostatnich dniach nie ma dobrej prasy. Najpierw w rozmowie na naszych łamach Damian Wawrzyniak, polski szef kuchni robiący karierę w Londynie, odżegnywał się od bajdżosu, który psuje ponoć wizerunek polskiego stołu pośród Angoli. Chwilę później podczas czatu z internautami prezes Kaczyński wyznał, że bigos to jego ulubiony przysmak.

  • jedzenie

Palmier przy Żurawiej to kuchnia francuska w wersji mini cuisine

Ile razy staliście w kolejce do restauracji? Zakładam, że nigdy, bo w Warszawie na stolik czekać trzeba wyłącznie w Manekinie. A groźba znalezienia się na fotce, która opublikowana zostanie na „fejsowym” profilu „Beka z ludzi stojących w kolejce do Manekina”, skutecznie odstrasza eleganckich czytelników Co Jest Grane 24. Czy się mylę?

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc