Rusz przez Warszawę szlakiem hiszpańskich tapas. Zagłosuj na najlepszą przekąskę w mieście
Nie ma wyprawy do Hiszpanii bez nocnej wędrówki i ucztowania w tamtejszych tapas barach. Z okazji Światowego Dnia Tapas na taki tapasowy maraton zaprasza kilkanaście warszawskich knajp.
Słowo „tapa”, pod którym kryją się najróżniejsze przekąski i minidania, wywodzi się od słowa „tapar” oznaczającego tyle co „przykrywać”. Legend co do tego, kto, kiedy i w jakich okolicznościach wymyślił tapas, jest wiele. Jedna z nich wiąże początki tego dania z postacią króla Alfonsa X El Sabio (czyli „Mądrego”), któremu podano kieliszek wina przykryty plasterkiem szynki - po to, by do szlachetnego napoju nie wpadł przypadkiem żaden owad. Z czasem jadalne „przykrywki” ewoluowały, a obyczaj podawania prostego wina czy piwa z czymś na ząb został spopularyzowany.

Dzisiaj tapas to całe spektrum smaków i produktów. Mogą przybrać prostą formę kawałka dojrzałego sera lub plasterka wędliny, do kanonu tapas należą patatas bravas, czyli pikantne ziemniaczki, wspomniana tortilla, a na północy kraju - gilda, czyli oliwki przetykane filecikami anchois. Zwykle każdy z barów ma swoją tapasową specjalność, a nawet autorską unikalną przekąskę nie do spróbowania w innym miejscu, a w niektórych miastach odbywają się coroczne konkursy na najlepsze z nich.
Tapas to jednak nie tylko same dania, ale też cała kultura - do tradycji należą nocne wypady do tapas barów i odwiedzanie tych ulubionych na jedną-dwie przystawki przed ruszeniem dalej w miasto. Różnych tapas oraz hiszpańskiego stylu życia można posmakować i bez ruszania się z Warszawy dzięki inicjatywie Ambasady Hiszpanii w Polsce, która zaprasza do wędrówki przez miasto tapasowym szlakiem.
Z okazji obchodzonego Światowego Dnia Tapas do 15 czerwca włącznie 16 warszawskich restauracji oferuje specjalne zestawy.
Zestawy tapa z napojem (np. winem lub sangrią) kosztują 15 zł
Jeśli któraś z przekąsek wyjątkowo nam posmakuje, można na nią zagłosować w konkursie na najlepsze tapa. Próbować tapas możemy do 15 czerwca, a 16 czerwca - w Światowy Dzień Tapas - zostanie ogłoszony wynik konkursu.

Konkurs na najlepszą przekąskę znajdziemy na stronie: www.spain.info/pl/swiatowydzientapas.
OTO KILKA WYBRANYCH PRZEZ NAS PROPOZYCJI DO SPRÓBOWANIA:
- Mojo Picon, ul. Poznańska 3 - barwione atramentem z kałamarnic minibułeczki z krążkami kalmarów po andaluzyjsku
- Bistro Odolany, ul. Ordona 14e - marynowana w imbirze i limonce polędwica z tuńczyka
- YeYe, ul. Klimczaka 1 - kanapeczki z polikiem wołowym, papryką, pastą z fasoli i anchois
- Słony, ul. Piękna 11 - patatas bravas w polskim stylu
- La Iberica, ul. Płowiecka 35 - ośmiornica po iberyjsku
- La Vina, ul. Tarczyńska 1 - krewetki w tempurze z sosem aioli i karmelizowanym jabłkiem
INNE RESTAURACJE BIORĄCE UDZIAŁ W WYDARZENIU
- Prima Pasta, ul. Krasińskiego 10
- Fiesta y Siesta, Bulwar J. Karskiego
- Winiarnia Citywine, ul. Grzybowska 2
- Sueno Tapas Bar, ul. Oboźna 9
- Tapas Gastro Bar, ul. Grzybowska 63
- Aioli, Świętokrzyska 18
- Aioli Mini, pl. Konstytucji 5
- Złoto Hiszpani, Francuska 26
- Ole, Bracka 2
- Sueno, Oboźna 9
- Bunuel, Walecznych 61