Spieszcie się jeść szparagi, kończy się sezon - to ostatni dzwonek na te świeże z pola
Sezon na krajowe szparagi jest ulotny więc lepiej korzystać z niego, póki czas. Klasycznie, z sosem holenderskim lub w jedwabistej zupie, w świeżej sałatce pełnej nowalijek lub w sycącym risotto dosmaczonym ostrym parmezanem.
Nim po białych i zielonych pędach pozostaną jedynie smakowite wspomnienia, oto kilka podpowiedzi, gdzie i w jakim wydaniu można ich jeszcze spróbować.
OPASŁY TOM ul. Foksal 17
Agata Wojda to mistrzyni sezonowych warzyw i lokalnych, często rzadko spotykanych produktów. W tym sezonie szparagowym szefowa kuchni Opasłego Tomu serwuje białe szparagi z oscypkiem i cytrynowym masłem oraz grillowane szparagi z wędzoną rittą, czyli ricottą z koziego mleka, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette z pędów sosny.

BAZAR KOCHA ul. Mokotowska 33/35
Tej wiosny w Bazarze Kocha szparagów można spróbować w dwóch daniach: kolorowej sałatce z zielonych szparagów, szpinaku, rabarbaru, botwinki, z chipsami z komosy ryżowej, serem Emilgrana (29 zł) oraz w wegetariańskim daniu z confitowanego kalafiora z pieczonymi buraczkami, dymką, pietruszką, dressingiem cytrynowym i warzywnymi chipsami (29 zł).
BIBENDA ul. Nowogrodzka 10
Bidenda bez szparagów to jak no po prostu nie mogłaby istnieć. W maju szparagowe propozycje pojawiały się jako dania spoza karty, ale w czerwcu trafiają do stałego menu. Zjeść można m.in. bardzo zieloną surówkę z surowych szparagów z groszkiem cukrowym, botwinką, szczawiem, porem, migdałami, miętą i rabarbarowym dressingiem (24 zł), a także w podwójnie szparagowym pęczotto - z purée ze szparagów i kawałkami zielonych pędów. Szef kuchni Zbig Gawron dodał też szparagi do bogatej sałaty z liści rukoli, młodej rzymskiej sałaty, rzodkiewki i groszku cukrowego, podawanej z faszerowanymi ricottą, smażonymi w tempurze kwiatami cukinii (36 zł).
EL POPO ul. Senatorska 27
W meksykańskim El Popo, za którego kuchnię odpowiada szef Angel Aceves Vivanco, szparagi trafiły do tortilli: pszennych, z grillowanym kozim serem oraz kukurydzianych tortilli z krewetkami w sosie mango i pestkami granatu.
ALEWINO ul. Mokotowska 48
W karcie, a raczej na tablicy AleWino, znajdziemy jedno danie ze szparagami - ale za to jakie! Zielone, podsmażone na maśle z cytryną szparagi szef kuchni Sebastian Wełpa połączył z ugotowanym w niskiej temperaturze kremowym jajkiem, pikantnymi, wiosennymi sałatami i ziołami, prażonymi nasionami pinii oraz dosmaczonym papryką sosem Roberto del Diablo (25 zł), a także morszczuka z grillowanymi, białymi szparagami, chowderem oraz jabłkiem.
MAŁA POLANA SMAKÓW ul. Belwederska 13
Karta w Małej Polanie zawsze odzwierciedla to, co aktualnie jest w pełni sezonu. Na przełomie maja i czerwca nie mogło więc zabraknąć w niej dań ze szparagami - w tym sezonie szef kuchni Andrzej Polan proponuje chrupiące szparagi podawane z dojrzewającym serem, listkami kwaskowego szczawiu i pomidorami (42 zł) oraz szparagi z serem „Skrzypek” z manufaktury pana Ziembińskiego z rabarbarem (42 zł).
SAM ul. Lipowa 7, ul. Rydygiera 9c

W trakcie sezonu szparagowego SAM-y proponują swoje śniadaniowe klasyki z dodatkiem tych zielonych specjałów. Do wyboru mamy m.in. omlet ze szparagami i ricottą lub fetą, bajgle z grillowanymi warzywami oraz szparagami czy szparagi podawane na grzance z sadzonymi jajkami.
DZIURKA OD KLUCZA ul. Radna 13

Dziurka słynie ze swojego czarnego „maczaronu” oraz wysokich pod sufit bez, ale w sezonie na szparagi warto spróbować dań z ich udziałem: bruschett z pesto z zielonych szparagów z mozzarellą i pistacjami (13 zł), przegrzebków z zielonymi szparagami oraz firmowego czarnego makaronu ze szparagami i krewetkami (43 zł). Dania będą dostępne jedynie do końca sezonu, wiec lepiej się pospieszyć.