Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 10 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA

Woda Ognista. Lancze, brunche i przekąski. Nie ma wyjścia, trzeba spróbować!

Poleca Maciej Nowak| 27-05-2016

Próbowaliśmy zjeść coś w środku dnia w dzień roboczy w samym centrum. Okazało się to dość trudne. Wszędzie lancze, lancze i lancze. I wszystkie identyczne. Ludzie, co wy jecie?! Zupy kremy, makarony, filety z kurczaka i napakowane karotenem steki z łososia. Czy na takiej paszy można w ogóle przeżyć?

Od czasu do czasu lubimy z A. poszwendać się po mieście. Od szwendania zaczęliśmy 10 lat temu znajomość. To były czasy świetności Szpilki na pl. Trzech Krzyży. Stoliki wystawione na zewnątrz okupowano do ostatniego kulawego stołka, a temperatura warszawkowego życia osiągała tutaj stany podgorączkowe.

Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA

Piękny A., prawdziwy latino lover, stanął na rogu Brackiej, omiótł towarzystwo lekko znudzonym wzrokiem i wydął usta O losie, dlaczego jeszcze nie znam tej gwiazdy? - to była moja pierwsza reakcja. Niedługo później piliśmy już wiśniówkę i nie przestajemy pić po dziś dzień. Zmieniają się jego dziewczyny i moi faceci, a my ciągle się szwendamy.

Tym razem próbowaliśmy zjeść coś w środku dnia w dzień roboczy w samym centrum. Okazało się to dość trudne. Wszędzie lancze, lancze i lancze. I wszystkie identyczne. Ludzie, co wy jecie?! Zupy kremy, makarony, filety z kurczaka i napakowane karotenem steki z łososia. Czy na takiej paszy można w ogóle przeżyć?

Opowiadała mi znawczyni kulinariów Dalekiego Wschodu, że Azjaci nie mogą pojąć, o co nam w Europie chodzi z tymi zupami o konsystencji treści żołądkowej. U nich wywołuje to odruch wymiotny. U mnie zresztą też. Zupa tym różni się od modnego lanczowego błota, że ma wyczuwalną teksturę składników, a bulion, na którym została przyrządzona, intensywnie pachnie. I apetycznie wygląda. Ale to trzeba umieć zrobić, a nie wrzucić na chybił trafił do blendera garść obierek i udawać, że jest się Top Chefem.

Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA

Stopniowo zaczęliśmy tracić siły, południowy głód przestawał być słodkim małym głodem w stylu minionków, a zamieniał się w kilkugłowego potwora cierpiącego na potoczysty ślinotok. Mijamy kolejne lokale, a wszędzie lanczowy koszmar. I wtedy dotarliśmy na skrzyżowanie Wilczej i Mokotowskiej, gdzie w dawnej siedzibie Bacio di Angelo otworzyła podwoje Woda Ognista. Cóż za pobudzający wyobraźnię szyld! Co za perspektywy dla dwóch znużonych wędrowców! Na tle innych śródmiejskich obiadków tutejszy (za 25 zł) budzi nadzieje. Na pierwsze co prawda też krem, ale tym razem z pieczonego buraka, gęsty, zabielony kawałkami bryndzy, strzelający między zębami pestkami i chrupki od łodygi selera naciowego, udekorowanej szczawikiem zajęczym. Mniam! Na drugie szaleńczo pyszna, długo pieczona, kruchutka karkówka z dufinkami ziemniaczanymi oraz kapustą zasmażaną. I znowu mniam!

Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA Woda Ognista, ul. Wilcza 8 / AGATA GRZYBOWSKA

Rozochoceni pragniemy rozgościć się tu na dłużej, gdy nagle kelner wylewa nam na płonące łby kubeł zimnej wody: to wszystko, co mamy do zaoferowania, kartę popołudniową z polskimi tapasami serwujemy dopiero po godzinie 16. Zbladłem. Dostałem wytrzeszczu. Kopara mi opadła. Krew pojawiła się za paznokciami. Potrzebna była pilna pomoc, której udzielił szef kuchni Maciej Prot. Widząc mój beznadziejny stan, nie czekał do 16 i z miejsca zaczął podawać porcje po 19 zł każda: pieczone pierożki z farszem z białej kiełbasy z musem z pieczonego jabłka, tatar wołowy w aromatycznym dymie z salsą grzybową i musztardą podkręconą truflą, śledzie opiekane w zalewie owocowo-octowej, rillettes z gęsi z dmuchaną kaszą gryczaną, tatar wegański z pieczonych pomidorów i kurek, carpaccio z pieczonej cielęciony na musie chrzanowo-jabłkowym, kanapka z rostbefem, duszonymi karczochami i orzeszkami ziemnymi, pieczone krewetki w cieście filo, frytki z batatów z majonezem na whisky oraz burger z warzyw z kolendrą, ajwarem i ogórkiem marynowanym z imbirem. Zjadłem. Pokraśniałem. Popiłem wodą ognistą. I natychmiast poczułem, że zdrowieję. Wkrótce wybieram się na kolejną kurację.

 

WODA OGNISTA

ul. Wilcza 8, tel. 258 14 41

  • Czynne od niedzieli do środy od 10 do północy, od czwartku do soboty od 10 do 2 w nocy
  • niedostępne dla osób na wózkach
  • można płacić kartą.

Przykładowe ceny:

lunch:

  • zupa, danie główne i minideser - 25 zł

przekąski:

  • pieczone pierożki - 19 zł
  • tatar wołowy z salsą grzybową - 19 zł
  • rillettes z gęsi - 19 zł
  • kanapka z rostbefem - 19 zł

czytaj także

  • jedzenie

Restaurant Week Kids - pokaż dziecku niebanalne potrawy. Zobacz co restauracje zaoferują swoim małym konsumentom

Zamiast sztampowego makaronu z mdławym sosem pomidorowym i "nuggetsów" z kurczaka ciekawe propozycje, dotąd zarezerwowane dla dorosłych, ale w dopasowanej do małych gości porcji i cenie. Z okazji Dnia Dziecka organizatorzy Restaurant Week postanowili zadedykować kolejną edycję swojej imprezy najmłodszym bywalcom restauracji.

  • jedzenie

Thai Me Up! Maciej Nowak o wyrazistych smaki Tajlandii

Zamiana legendarnego szyldu Kameralna przy ul. Foksal na Sushi Bar Tsubame u progu lat 90. była jak wystrzał z Aurory w Piotrogrodzie roku 1917. To było także trzęsienie ziemi, biblijny potop, zaćmienie słońca i upadek meteorytu tunguskiego.

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w CK Sanacja. Znalazł tu bigos perfekcyjny

Bigos w ostatnich dniach nie ma dobrej prasy. Najpierw w rozmowie na naszych łamach Damian Wawrzyniak, polski szef kuchni robiący karierę w Londynie, odżegnywał się od bajdżosu, który psuje ponoć wizerunek polskiego stołu pośród Angoli. Chwilę później podczas czatu z internautami prezes Kaczyński wyznał, że bigos to jego ulubiony przysmak.

  • jedzenie

La Sirena i czarne meksykańskie tortille. Nowa meksykańska restauracja w Śródmieściu

Właściciele La Sirena pięć lat temu porzucili dotychczasowe posady, by na Powiślu poprowadzić knajpkę inspirowaną smakami Włoch. Teraz, w Śródmieściu, chcą pokazać, czym smakuje im Meksyk.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc