Restaurant Week Kids - pokaż dziecku niebanalne potrawy. Zobacz co restauracje zaoferują swoim małym konsumentom
Zamiast sztampowego makaronu z mdławym sosem pomidorowym i "nuggetsów" z kurczaka ciekawe propozycje, dotąd zarezerwowane dla dorosłych, ale w dopasowanej do małych gości porcji i cenie. Z okazji Dnia Dziecka organizatorzy Restaurant Week postanowili zadedykować kolejną edycję swojej imprezy najmłodszym bywalcom restauracji.
Spaghetti z sosem pomidorowym, kawałki piersi kurczaka, miniburger i pomidorowa. Czasem naleśnik. I tyle. Gdyby zebrać menu z 10 losowo wybranych restauracji - niezależnie od ich stylu czy specjalności, w menu dla dzieci znajdujemy podobne propozycje. - Niestety, dzieci często nie są traktowane jak pełnoprawni goście restauracji, co bardzo chcielibyśmy zmienić - przyznaje Weronika Lewandowska, współorganizatorka wydarzenia - propozycje dla dzieci są nie dość, że nudne i monotonne, to często niezbyt wartościowe i zdrowe. Czasem słyszymy od znajomych, że odwiedzając restauracje, zwyczajnie odkładają swoim dzieciom część z dań zamawianych dla siebie. Chcieliśmy zmienić podejście rodziców, restauratorów, kucharzy i zaprosić dzieci do świata gastronomii, gdzie poznają nowe smaki i nauczą się wiele o jedzeniu - dopowiada Lewandowska.

Chcemy zmienić podejście restauratorów i kucharzy zapraszając dzieci do innego świata gastronomii.
Wzorem poprzednich edycji Restaurant Week uczestniczące w wydarzeniu lokale (w Warszawie będzie ich ponad 30) przygotują specjalne, trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) w cenie 39 zł. To samo menu, ale w porcjach o mniejszym rozmiarze, będzie proponowane dzieciom, w cenie 19 zł. - Szefowie kuchni musieli opracować potrawy, które zasmakują zarówno dzieciom, jak dorosłym, więc nie ma mowy o banałach - wyjaśnia przedstawicielka Restaurant Week.
Trzydaniowe menu: dla dorosłych - 39 zł, dla dzieci - 19 zł.
Czego zatem będzie można spróbować? W festiwalowym menu greckiej Meltemi znalazł się m.in. krem ze szparagów z prażonymi migdałami i tradycyjna grecka moussaka oraz gruszka marynowana z greckim jogurtem, Basil and Lime proponuje m.in. pad thaia z kurczakiem i sosem z owoców tamaryndowca lub chrupiące tofu z warzywami oraz smażone w cieście lody, Artyści od Kuchni - na przystawkę ziołową bezę z kremem truskawkowo-bundzowym i królika w śmietanie, a włoski Socjal - chłodnik z malinowych pomidorów z dojrzewającą szynką serrano, gnocchi alla sorrentina i mrożony nugat z praliną.
Najmłodsi zasługują na ciekawe menu
- Mamy wielką nadzieję, że nie tylko uczestniczące w naszym festiwalu restauracje, ale i też inne, wezmą sobie do serca fakt, że najmłodsi zasługują na ciekawe doświadczenia restauracyjne. Festiwalowe propozycje są momentami wręcz szalone i jesteśmy bardzo ciekawi tego, jak spodobają się dzieciom. A jeśli przypadną im do gustu, to być może zachęci restauracje do zmian w swoim codziennym menu dla najmłodszych - mówi Lewandowska.
RESTAURANT WEEK KIDS 1-8 CZERWCA
Lista lokali oraz rezerwacja stolików: www.restaurantweek.pl
- Lokale przygotowują trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser) w cenie 39 zł.
- Dla dzieci będzie to samo menu, ale w mniejszym rozmiarze w cenie 19 zł.
Aby zarezerwować stolik należy wejść na stronę organizatora: www.restaurantweek.pl, wybrać restaurację, opcję menu, dzień i godzinę,
oraz wnieść opłatę.
RESTAURACJE BIORĄCE UDZIAŁ W WYDARZENIU:
- 360° Pizza Napoletana
- Art. Bistro Stalowa 52
- Artyści od Kuchni
- Basil & Lime
- Benihana
- Blue Cactus
- Boska Praga
- Der Elefant
- Dziki Ryż
- Four Season
- Kuchnia Funkcjonalna
- Kuchnia Warszawska
- Meltemi
- Montenegro
- Nadwislański Świt
- Oishii Susji
- Portucale
- Santorini
- Sardynia
- Socjal
- Superiore
- Szara Eminencja
- Szklarnia
- Tajska Bazylia
- Tandor
- Trattoria Murano
- Vilano
- YeYe
- Zest
- Zmiana Klimatu