Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Thai Me Up! Maciej Nowak o wyrazistych smaki Tajlandii

Poleca Maciej Nowak| 20-05-2016

Zamiana legendarnego szyldu Kameralna przy ul. Foksal na Sushi Bar Tsubame u progu lat 90. była jak wystrzał z Aurory w Piotrogrodzie roku 1917. To było także trzęsienie ziemi, biblijny potop, zaćmienie słońca i upadek meteorytu tunguskiego.

Sushi zastąpiło tatara ze szprotką

Dni i lata tradycyjnej gastronomii zostały już dokładnie policzone, a my jak oszalałe dinozaury mogliśmy z wściekłą bezradnością przyglądać się końcowi naszego świata. Odchodziła epoka Marka Hłaski, Jana Himilsbacha i Janusza Głowackiego. Do gry wchodzili Anastazja P., Shazza i dr Kulczyk. Nic już nigdy nie miało być takie samo, odkąd sushi i sashimi zastąpiły flaki po warszawsku, tatara ze szprotką i nóżki z octem. Duch Kameralnej nigdy już nie powrócił, a na Foksal 16 od ćwierć wieku rządzi wyłącznie kuchnia azjatycka.

Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Kuchnia z Tajlandii

Najpierw było to pierwsze w Polsce sushi, później Papaya, w której królowały klimaty niczym z „Kill Billa”, teraz od miesiąca mamy Thai Me Up!, lokal specjalizujący się w ulicznej kuchni z Tajlandii. I to chyba nie jest zła zmiana. W menu, wydrukowanym na podkładkach do każdego nakrycia, mamy wszystkie klasyki kuchni Indochin, przygotowywane przez ekipę złożoną z nieustannie uśmiechniętych przybyszów z tamtej części świata. Smaki są wyraziste, buliony tęgie, wszystko pełne aromatu i chrupkości świeżych ziół i warzyw. Dużo galangalu, imbiru, trawy cytrynowej, kolendry, bazylii, limanowca, pak choya, grzybów shitake i świeżego chilli, tego podstępnego, a tak czarującego chuligana naszych podniebień. Rozrabia na nich okropnie, ale jakież to podniecające!

Tom Kha Ga (19 zł) pyszni się delikatnymi kawałkami kurczaka oraz białą tonią kojącego mleczka kokosowego, naruszoną kilkoma kroplami pasty z chilli. Kuey Teiw Ped (25 zł) to słodkawy bulion z kaczki podkręcony gwiazdkami anyżu, grzybami i makaronem jajecznym. Wyjątkowej dobroci okazał się złoty rosół drobiowy z podsmażonymi wontonami (23 zł), czyli Keiw Naam.

Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Korzeń lotosu, galangal, pak choy...

Potem przemaszerował przez nasz stół oddział reprezentacyjny dim-sumów, czyli pierożków gotowanych (no, raczej odgrzewanych) na parze. Z kurczakiem (18 zł), krewetkami (26 zł), kaczką (20 zł) i warzywami (16 zł). Wyjątkowo dałem się skusić propozycji sałatkowej i było to dobre odstępstwo od zasad. Do drobno pokrojonej czerwonej cebuli, świeżej mięty, szczypioru i chilli dorzucono posiekane mięso kurczaka, które czule przytuliło się do zieleniny (18 zł).

Prosto z woka spróbowaliśmy polędwicy wołowej z korzeniem lotosu (58 zł), tofu z cukinią, groszkiem cukrowym, bazylią, pak choyem i cebulą (28 zł) oraz kurczaka z pędami bambusa (34 zł). A potem jeszcze Małego Taja, czyli smażony, słodko-słony makaron ryżowy Pad Thai z kurczakiem, krewetkami i tofu (37 zł) oraz Pad Ba Mee, czyli wegetariański makaron z jajkiem, warzywami i sosem ostrygowym (26 zł). Królem stołu okazał się natomiast okoń morski, gotowany na parze (49 zł). Fikuśnie wyluzowany z kręgosłupa, podany został w delikatnym bulionie warzywnym z dużą ilością siekanego galangalu.

Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Restauracja Thai Me Up!, Warszawa ul. Foksal 16 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Dobre wyczucie czasu

Thai Me Up! jest rebrandingiem dawnej Papai. Uważam to za modelowy ruch biznesowy, świadczący o wyczuciu czasu i gustów współczesnej publiczności. Skończyła się epoka ostentacyjnej konsumpcji przełomu XX i XXI wieku. Zamiast drogiej restauracji z ostrygami i szampanem mamy knajpę bardziej demokratyczną, nieco tańszą, a jednocześnie bardzo smaczną. A poobtłukiwane białe kafelki z odzysku, którymi wyłożono otwartą kuchnię, stanowią klasę samą w sobie.

 

THAI ME UP!

ul. Foksal 16, tel. 826 11 99

  • można płacić kartą
  • czynne od godziny 12
  • niedostępne dla osób niepełnosprawnych

PRZYKŁADOWE CENY:

  1. Tom Kha Ga - 19 zł
  2. Kuey Teiw Ped - 25 zł
  3. pierożki - 16-20 zł
  4. Pad Ba Mee - 26 zł
  5. polędwica wołowa - 58 zł
  6. okoń morski - 49 zł

czytaj także

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w CK Sanacja. Znalazł tu bigos perfekcyjny

Bigos w ostatnich dniach nie ma dobrej prasy. Najpierw w rozmowie na naszych łamach Damian Wawrzyniak, polski szef kuchni robiący karierę w Londynie, odżegnywał się od bajdżosu, który psuje ponoć wizerunek polskiego stołu pośród Angoli. Chwilę później podczas czatu z internautami prezes Kaczyński wyznał, że bigos to jego ulubiony przysmak.

  • w mieście

Wspólna lodówka. Na wydziale psychologii UW możesz przynosić i zabierać jedzenie za darmo

Lodówka i szafka, do których można włożyć świeże jedzenie i wziąć sobie produkt, który zostawił ktoś inny. Na Wydziale Psychologii UW przy ul. Stawki powstała pierwsza w mieście jadłodzielnia.

  • jedzenie

La Sirena i czarne meksykańskie tortille. Nowa meksykańska restauracja w Śródmieściu

Właściciele La Sirena pięć lat temu porzucili dotychczasowe posady, by na Powiślu poprowadzić knajpkę inspirowaną smakami Włoch. Teraz, w Śródmieściu, chcą pokazać, czym smakuje im Meksyk.

  • jedzenie

Fokim, to nowy lokal przy ul. Kruczej, serwujący wariacje na temat kuchnie azjatyckiej

Fokim to najnowszy projekt Grupy Warszawa, odpowiedzialnej za cieszące się popularnością lokale takie jak PKP Powiśle czy Zorza.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc