Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Gołdap Festival
  • Olsztyn Green Festival 2019
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI

Maciej Nowak poleca Rozbrat 20. Jest tu świetnie, bistronomicznie i drogo tylko umiarkowanie

Maciej Nowak| 06-05-2016

Rozbrat 20. Narożnik ulicy Rozbrat i Fabrycznej to miejsce zwrotne dla warszawskiej gastronomii

Mniej więcej dziesięć lat temu z inicjatywy reżyserki Moniki Pęcikiewicz i scenografki Karoliny Benoit powstała tutaj restauracja R20. Przy współpracy z szefem Łukaszem Guzińskim udało się ustanowić w Warszawie przyczółek bistronomie, czyli najnowszej wówczas paryskiej mody na kulinaria casualowe.

Miejsce z dobrą energią

Świat już czuł na karku śmierdzący oddech kryzysu ekonomicznego, kończyły się pieniądze i przyzwolenie na wyniosłą konsumpcję. Publiczność odpływała od wielkich domów restauracyjnych ku lokalom ze skromniejszymi menu. W R20 stoliki ustawione były tak ciasno, że niemal stykały się ze sobą, kuchnia przypominała wielkością przyczepę campingową, jadłospis zmieniał się w zależności od kaprysu kuchmistrza i tego, co udało się akurat kupić na Mirowie.

I taką miejscówkę miasto pokochało. ”Co Jest Grane 24” przyznało jej tytuł Knajpy roku, a paparazzi dyżurowali na okolicznych chodnikach, by polować na warszawskie sławiątka.

Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI

Rok temu Monika Pęcikiewicz ruszyła na gastronomiczny podbój Próżnej, a jej miejsce zajął inny lew naszego przemysłu gospodniego - Daniel Pawełek. Jego rzeźniczy lokal Butchery & Wine też był przed kilkoma laty Knajpą Roku. Chwilę później założył perfekcyjnie karmiące Brasserie Warszawską i Kieliszki na Próżnej. Dzisiaj z tym genialnym oberżystą spotykamy się na Rozbrat 20. I nadal jest tu świetnie i bistronomicznie. I drogo tylko umiarkowanie.

Śnię o Rozbrat 20

Obiad kontrolny zjadłem w pierwszomajową niedzielę, co przyniosło przyjemność nieziemską. Karta jest krótka, za to olśniewająca. O zupie z młodych liści szpinaku (19 zł), z drobniutko posiekanym wędzonym boczkiem, bitymi ziemniakami, jajkiem na twardo i oliwą - daję słowo honoru - śniłem następnej nocy tak sugestywnie i realistycznie, że świt przywitałem rozdrażnieniem, że nie mogę natychmiast zamówić dokładki.

Równie mocne wrażenie zrobiła terrina (19 zł), gęsta, esencjonalna studzienina z węgierskich świnek rasy mangalica. Potem pojawiły się grillowane zielone szparagi (30 zł) z poszetowanym jajkiem w panierce z panko oraz maślanym, estragonowym sosem.

Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI

Moment, kiedy widelec penetruje kurzy owoc, z którego wylewa się leniwe, lepkie żółtko, powinien być dostępny publicznie wyłącznie dla pełnoletnich. Wyuzdanie czaiło się też w tatarze wołowym (34 zł) doprawionym na francuską modłę już w kuchni, a wzbogaconym muślinowym, domowym majonezem z chrzanem. Potem jeszcze tylko filet z kurczaka, karmionego kukurydzą w demiglasie z kości drobiowych i jagnięcych (38 zł) i nadszedł czas na wielki tercet. Klękajcie, narody! Dorsz w sosie maślanym (60 zł), wykończony miąższem pomelo, nadającym rybce świeży cytrusowo-gorzkawy blask. Potem kacza pierś o konsystencji piernika (60 zł), garnirowana młodym jarmużem w tiulowym dressingu ze śmietanki i cytryny. I w końcu On. Legendarny i wyczekiwany. Zawodowiec o szelmowskim wdzięku. Stek bavette (49 zł) z łaty wołowej, pełen smaku, soczysty, ogromny, podany z solidnymi, przypalonymi frytkami z ziemniaków. Mmmmm... czekajcie, muszę przełknąć ślinę, żeby pisać dalej.

Na codzień przekąski

Karta weekendowa różni się od tej w dni robocze. Wtedy dominują śniadania, kanapki i przekąski. Na pewno są wśród nich dwa szlagiery: kanapka z bekonem, guacamole, pomidorem i sałatą (25 zł) oraz sandwicz z pastrami (29 zł). No proszę państwa, nie mam żadnych pytań, to jest jedyne w Warszawie pastrami, które może się równać z nowojorskim czy paryskim. Obezwładniającej kubeczki smakowe wołowiny jest dużo, bardzo dużo, wysypuje się spomiędzy kromek chleba i łączy harmonijnie z kiszoną kapustą i serem. Tak można żyć! Tak można kochać!

Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Rozbrat 20 / JACEK MARCZEWSKI

Metraż lokalu pod kierownictwem Pawełka się nie zmienił: nadal jest ciasno, choć zmieniono rozkład pomieszczeń. W miejscu dawnej kuchni pojawił się pokój dla wyznawców kwaśnej wody, a kuchnia zeszła do piwnicy. I tutaj pojawia się problem. Opary znad garów i patelni przeciskają się przez strop i zamieniają wnętrze Rozbrat 20 w wędzarnię. Na to zgody w narodzie nie ma!

ROZBRAT 20

ul. Rozbrat 20, tel. 416 62 66, www.rozbrat20.com.pl

  • można płacić kartą
  • czynne pon.-pt. od godz. 8 do 22
  • sob. 9-22
  • niedz. 9-18
  • niedostępne dla osób na wózkach

Przykładowe dania:

  1. zupa ze szpinaku - 19 zł
  2. terrina - 19 zł
  3. grillowane szparagi - 30 zł
  4. dorsz w sosie maślanym - 60 zł
  5. stek bavette - 49 zł

czytaj także

  • jedzenie

Charlotte Menora. Nowa restauracja na placu Grzybowskim

Charlotte to nie jest zwykły lokal. W ciągu kilku lat z pionierskiej piekarni-kawiarni przemieniła się w instytucję popkultury, punkt odniesienia w dyskusjach o stylu życia warszawskiej klasy kreatywnej, a nawet polityki.

  • jedzenie

Znamy wyniki konkursu na najlepszą restaurację Restaurant Weeku

Uczestnicy festiwalu , kwietniowej edycji , Restaurant Week głosowali w plebiscycie na najlepszą knajpę tego wydarzenia.

  • jedzenie

Palmier przy Żurawiej to kuchnia francuska w wersji mini cuisine

Ile razy staliście w kolejce do restauracji? Zakładam, że nigdy, bo w Warszawie na stolik czekać trzeba wyłącznie w Manekinie. A groźba znalezienia się na fotce, która opublikowana zostanie na „fejsowym” profilu „Beka z ludzi stojących w kolejce do Manekina”, skutecznie odstrasza eleganckich czytelników Co Jest Grane 24. Czy się mylę?

  • jedzenie

Trattoria da Antonio. Najlepsze są przystawki

Jeśli można napisać „tysiąc wierszy o sadzeniu grochu”, to przynajmniej jeden akapit należy się zasługom pawilonu przy Żurawiej 18 dla ojczystej gastronomii. Dzisiaj działa pod tym adresem Trattoria da Antonio oraz kilka efektownych lokali, w tym filia Butchery & Wine.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc