Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Fasola z piwem i tequilą, danie restauracji La Sirena

La Sirena i czarne meksykańskie tortille. Nowa meksykańska restauracja w Śródmieściu

Małgorzata Minta| 08-05-2016

Właściciele La Sirena pięć lat temu porzucili dotychczasowe posady, by na Powiślu poprowadzić knajpkę inspirowaną smakami Włoch. Teraz, w Śródmieściu, chcą pokazać, czym smakuje im Meksyk.

Decyzja życia

- To była jedna z najlepszych decyzji w naszym życiu. Po prostu wiedziałam - teraz albo nigdy. Gdybym wtedy nie odeszła z pracy, to pewnie tkwiłabym w niej do dzisiaj, coraz bardziej nieszczęśliwa i rozżalona - wspomina początki powiślańskiej Dziurki od klucza jej współwłaścicielka Agnieszka Szpilowska.

Agnieszka i Stanisław Szpilowscy przed lokalem, który przekształcili w restaurację La Sirena / Agnieszka i Stanisław Szpilowscy przed lokalem, który przekształcili w restaurację La Sirena /

 Kilka lat temu, jako świeżo upieczeni rodzice, podjęli z mężem, Stachem drastyczną decyzję - rzucamy pracę i gotujemy. To, co lubią najbardziej, czyli kuchnię włoską. Nie zniechęcił ich brak doświadczenia w gastronomii ani to, że nigdy nie odwiedzili Włoch. Zawierzyli intuicji oraz smakowi Stanisława, który w dopracowywaniu receptur dąży do perfekcji.

 - Córka miała wtedy roczek, Stachu przez pierwsze cztery miesiące praktycznie nie wychodził z Dziurk”, czasem nawet w niej nocował. Nie było lekko - dodaje Agnieszka.

Nowe miejsce szybko się przyjęło, a robione na miejscu makarony, z firmowym „maczaronem” na czele, szybko zyskały grono fanów. - To były bardzo pracowite cztery lata, ale nauczyły nas, że czasem warto postawić wszystko na jedną kartę i robić to, co jest pasją. Ale też tego, że ani na moment nie można odpuszczać, obniżać lotów, bo tak nadwerężymy zaufanie gości - dodaje Agnieszka.

Restauracja La Sirena / Restauracja La Sirena /

Wnętrze restauracji La SirenaLa  / Wnętrze restauracji La SirenaLa /

Drugi pomysł - La Sirena

 Teraz, odchowawszy Dziurkę, Szpilowscy znów postanowili zaufać swojemu przeczuciu i otworzyli drugi lokal - meksykańską La Sirenę. - Obok kuchni Włoch, kuchnia meksykańska jest naszą ulubioną, było więc jasne, że jeśli kiedykolwiek otworzymy drugie miejsce, to będzie to knajpa meksykańska - wyjaśnia genezę nowego miejsca jego współtwórczyni. Los podsunął miejsce, w idealnej lokalizacji, ale zupełnie zrujnowany. - Nie było gazu, odpowiedniej instalacji elektrycznej. Ale właściciel lokalu okazał się stałym bywalcem Dziurki. I potraktowaliśmy to jako dobry znak - dodaje Stanisław.

 Zapuszczony lokal dostarczył im kilku niespodzianek. - Pod nieszczególną, betonową posadzką odkryliśmy oryginalną przedwojenną terrakotę. Z ostrożnością zerwaliśmy więc beton, a cudowne stare kafelki zalaliśmy żywicą, dzięki czemu można ją dzisiaj podziwiać. Pod starym tynkiem znaleźliśmy stary szyld z Mydlarni, która działała w tym miejscu przed wojną. Tę tablicę powiesiliśmy w toalecie. Z kolei kafle są ze starego pieca, który musieliśmy rozebrać, zostały ozdobą wnęki miedzy kuchnią, a barem.

Zamiast folkowego wystroju, postawili na mix ruiny oraz burżuazyjnego szyku. Elementów wystroju szukali na targach staroci, w stodołach, na złomowiskach - jeśli coś miało wyglądać na stare, to takie musiało być. Równolegle z pracami nad wnętrzem trwały prace nad tym, co najważniejsze - kuchnią.

Tortille z pastą z czerwonej fasoli, restauracja La Sirena / Tortille z pastą z czerwonej fasoli, restauracja La Sirena /

Menu przetestowane na znajomych

 - Przyznajemy się otwarcie, jesteśmy samoukami, nigdy nie byliśmy w Meksyku i tam nie jedliśmy. Ale wiemy, do jakiego smaku dążymy, jakie coś powinno być - mówi Agnieszka. Wiedzy i inspiracji szukali wszędzie - w specjalnie sprowadzanych książkach, w innych lokalach, na filmach oglądanych na YouTubie, robili rekonesans wśród dostawców, którzy mogliby im dostarczyć niezbędne surowce. Niezwykle cenne okazały się spotkania i rozmowy, np. z twórcami krakowskiej manufaktury Tortilla Molino, skąd przybywają do La Sirena meksykańskie placki, w tym robione specjalnie dla Szpilowskich czarne „czorty”.

 Opracowywane przepisy testowali na znajomych. Szczególnie dumni są z sosów, które czasem mają ponad 20 składników i które robią sami, od zera, używając m.in. meksykańskiej czekolady czy sprowadzanych specjalnie dla nich papryczek.

Quesadilla / Quesadilla /

Ulubione dania

 - Oh, trudno wybrać, ale chyba taquitos, czyli smażone, zrolowane kukurydziane tortille, nadziewane kurczakiem w sosie serowym z chili de arbol - mówi Agnieszka. - Burritos short ribs, czyli z szarpaną wołowiną, najpierw marynowaną, a potem pieczoną przez sześć godzin na wolnym ogniu, dzięki czemu mięso staje się niezwykle kruche. Do tego robione przez nas sos mole, salsa z pieczonych warzyw i ostrych papryczek oraz chrust z batatów.

 Czy Syrena gotuje na ostro? - Tak! - przytakują właściciele i od razu dodają, że ulgę wrażliwemu podniebieniu przyniesie porcja podawanej do dań kwaśnej śmietany lub horchaty, czyli napoju na bazie mleka ryżowego i migdałów.

Do meksykańskiego jedzenia - meksykańskie alkohole. - Stawiamy na tequilę, mezcal i sotol. I chcemy pokazać, jak świetnie radzą sobie w koktajlach - zaznacza Agnieszka. - Bar nie ma być jedynie dodatkiem, ale czymś równie ważnym, co kuchnia La Sireny.

La Sirena

ul. Piękna 54

  • otwarte: pon.-czw. godz. 12-23, pt.-sob. 12-02, niedz. 12-22

czytaj także

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w Wyspie na Pradze-Północ. Alternatywnie i dietetycznie, ale...

Restauracja Wyspa. To są najcenniejsze trofea miejskich włóczykijów. Adresy, po których wymówieniu widzisz pytający wzrok złotówy w lusterku wstecznym.

  • jedzenie

Fokim, to nowy lokal przy ul. Kruczej, serwujący wariacje na temat kuchnie azjatyckiej

Fokim to najnowszy projekt Grupy Warszawa, odpowiedzialnej za cieszące się popularnością lokale takie jak PKP Powiśle czy Zorza.

  • jedzenie

Miodem, tortem i cronutem. Niezwykła cukiernia Miodowa Café w Pałacu Prymasowskim

Nagie torty, maślane rogaliki z kimchi oraz pianki o smaku piwa - to tylko niektóre z pomysłów szefa pracowni cukierni Miodowa. A dla tych, którzy śledzą kulinarne trendy, są też ciastka, na punkcie których swego czasu zwariowała Ameryka.

  • jedzenie

Charlotte Menora. Nowa restauracja na placu Grzybowskim

Charlotte to nie jest zwykły lokal. W ciągu kilku lat z pionierskiej piekarni-kawiarni przemieniła się w instytucję popkultury, punkt odniesienia w dyskusjach o stylu życia warszawskiej klasy kreatywnej, a nawet polityki.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc