Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Katowice, festiwal wina, podczas którego jednym z ekspertów był Marek Kondrat / DAWID CHALIMONIUK

Wina ciągle w modzie. Podpowiadamy, które i jak wybierać

MILENA NYKIEL| 29-04-2016

Czasem nie wiemy jakie wino dobrać do drobiu, a jakie do ryby. Czasem całkiem niepotrzebnie unikamy butelki z silikonowym korkiem, a czasem zbyt długo przechowujemy trunek. Ślązacy o winach zdają się jednak wiedzieć coraz więcej.

Milena Nykiel: Jeszcze parę lat temu w zasadzie tylko półsłodkie, raczej czerwone. Po jakie wina obecnie najczęściej sięgają Ślązacy?

Marica Nycz, ekspertka ze sklepu Kondrat Wina Wybrane w Katowicach: Rzeczywiście to był niegdyś najczęstszy wybór. Dominowało wino czerwone półsłodkie, ewentualnie jeszcze półwytrawne. Dziś zresztą wciąż jest taka grupa klientów, która sięga po wina wytrawne, ale o różnym poziomie wytrawności: od lżejszych po bardziej charakterne. Zauważam również inną tendencję: im cieplej, tym częściej Ślązacy przychodzą po butelkę białego wina.

Przychodzą i wiedzą dokładnie czego chcą, czy proszą o pomoc?

- Większość próbuje dobrać wino do konkretnego menu. Klient mówi: „na kolację dla znajomych szykuję to i to, proszę o zaproponowanie odpowiedniego wina”, staramy się wówczas dobrze dopasować smaki. Chodzi głównie o to, by do wyrazistej potrawy, dopasować wyraziste wino i odwrotnie. Ale oczywiście zachęcamy do samodzielnego eksperymentowania i wyszukiwania własnych ulubionych połączeń. Niektóre gatunki mają jednak to do siebie, że świetnie pasują niemal do każdego dania. Na myśli mam tu przede wszystkim wina musujące i rieslingi. Muszę zresztą przyznać, że trudno jest zepsuć potrawę dobrym winem.

Czy wciąż pokutuje stwierdzenie: im starsze wino, tym lepsze? Przecież nie każda butelka nadaje się do leżakowania.

- Wciąż tak się nam wydaje, tymczasem nie ma prostej recepty na odpowiedź, jaki jest termin do spożycia wina. Są jednak pewne wytyczne. Z całą pewnością szybciej powinniśmy wypić wina białe i lekkie czerwone, które najlepiej smakują w ciągu dwóch do czterech lat od rocznika zbioru. Na przykład portugalskie wina verde, tzw. zielone wina mają najprzyjemniejszy smak w ciągu pierwszego roku. Szacuje się, że zaledwie kilka procent win, od 5 do 8 proc. nadaje się do długiego leżakowania.

Jeśli zatem podarowujemy wino np. na roczek i chcemy by dotrzymało do osiemnastki, czym się kierować?

- Najlepiej kupić wówczas wino słodkie lub wzmacniane, bo takie właśnie można trzymać dłużej w bezpiecznych warunkach. Ważny jest jednak sam proces przechowywania wina, bo owe „bezpieczne warunki” oznaczają przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze butelka powinna leżeć w miejscu zaciemnionym, po drugie najlepiej w temperaturze ok. 10-15 st. C. czyli na przykład w piwniczce. Jeśli jej nie posiadamy, wystarczy kuchenna szafka, ulokowana z daleka od promieni słonecznych i źródeł ciepła. Winu najbardziej szkodzą bowiem skoki temperatur. Dłużej trzymać możemy też wina zatkane naturalnym korkiem.

No właśnie, wciąż boimy się win zakręcanych. Są gorsze?

- Zamknięcia butelki ma dziś niewiele wspólnego z jakością wina. Nawet najbardziej znani producenci decydują się na korki silikonowe lub butelki zakręcane. Chodzi m.in. o ekologię, bo zapasy dębu korkowego zmniejszają się z roku na rok. Drugą sprawą jest zagrożenie tzw. skazą korkową, która choć zdarza się rzadko, to jednak zupełnie eliminuje wino.

Co to jest skaza korkowa?

- W naturalnym korku mogą żyć drobnoustroje, które z korka przedostają się do trunku. Ma on wówczas bardzo specyficzny, mało przyjemny zapach. Ja kwalifikuje go jako zapach stęchlizny z piwnicy, mokrego kartonu lub mokrej ścierki. Z całą pewnością nie jest to komfortowe odczucie węchowe. Takie wino raczej nam nie zaszkodzi, nie będziemy mieć jednak pełnej przyjemności z kosztowania go. Jeśli klient przyniesie nam skażone wino, zawsze wymieniamy je na dobre.

Czy w trakcie jednego spotkania możemy łączyć różne gatunki win?

- Jak najbardziej, kwestia „niełączenia trunków” w przypadku wina nie jest tak ważna, jak przy innych alkoholach. Ważne jest jednak by stosować się do tego, by zacząć od łagodniejszych rodzajów, a te najmocniejsze zostawić na koniec. Zaczynamy zatem od win musujących i białych, potem pijemy wina różowe, na końcu spotkania zaś czerwone - przede wszystkim zaś wzmacniane, czyli takie, które mają powyżej 16 proc. alkoholu. To wina typu porto lub sherry, do których dodaje się np. brandy gronową.

czytaj także

  • jedzenie

Znamy wyniki konkursu na najlepszą restaurację Restaurant Weeku

Uczestnicy festiwalu , kwietniowej edycji , Restaurant Week głosowali w plebiscycie na najlepszą knajpę tego wydarzenia.

  • jedzenie

Minibazar kuchni świata. Marché w Galerii Katowickiej

Kuchnia hinduska, chińska, śródziemnomorska i inne przysmaki z całego świata. Do tego duży wybór koktajlów i deserów. W restauracji Marché, która zagościła w strefie food court Galerii Katowickiej, poczuć można się jak na międzynarodowym bazarze.

  • jedzenie

Obiad z pudełka, czyli dietetyczny catering

Trudno zdrowo gotować, kiedy nie ma się na to czasu. Jeszcze trudniej zdrowo się odchudzać w takiej sytuacji. Chyba, że zdecydujemy się na dietę pudełkową. Coraz bardziej popularną również na Śląsku.

  • jedzenie

Wiosenne, zielone koktajle - podpowiadamy przepisy

Na odporność, na detoks, na urodę, na pobudzenie - modne jest picie i samodzielne robienie zielonych koktajli. Podpowiadamy przepisy

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc