Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 5 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Miodem, tortem i cronutem. Niezwykła cukiernia Miodowa Café w Pałacu Prymasowskim

Małgorzata Minta| 22-04-2016

Nagie torty, maślane rogaliki z kimchi oraz pianki o smaku piwa - to tylko niektóre z pomysłów szefa pracowni cukierni Miodowa. A dla tych, którzy śledzą kulinarne trendy, są też ciastka, na punkcie których swego czasu zwariowała Ameryka.

Cronuty, czyli skrzyżowanie croissantów i donutów. Rumiane oponki, hojnie oblane aromatyczną polewą i wypełnione słodkim nadzieniem, kuszą na blacie Miodowa Café, cukierni, która od niedawna działa w Pałacu Prymasowskim.

Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

- Otwierając naszą cukiernię, chcieliśmy zaproponować coś oryginalnego, a cronuty to w Polsce nadal rzadkość - wyjaśnia mi Adam Freus, szef cukierni Miodowa Café. Jak wyznaje, tym, co urzekło go w amerykańskich ciastkach, było to, jak wyglądają po przekrojeniu, czyli ukazujące się oczom warstewki delikatnego ciasta. - To prawdziwa sztuka robienia pączków! - mówi z pasją Freus, który przyznaje, że cukiernikiem został nieco z przypadku.

- Gdy byłem jeszcze w liceum, w wakacje chciałem się zatrudnić jako kelner we wrocławskim hotelu Monopol. Los jednak sprawił, że zamiast na salę, trafiłem do kuchni. Zostałem tam na całe wakacje i w końcu zaproponowano mi pracę w hotelowej cukierni.

Jak wyznaje, jego praca nie jest aż tak słodka. - Cukiernictwo nie wybacza pomyłek. Trzeba być precyzyjnym i zorganizowanym, ale i popuścić wodze fantazji - wyjaśnia. Sam pilnie obserwuje, co dzieje się w cukierniczym świecie, śledzi najnowsze trendy.

Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

- Modny jest minimalizm - mówi. Słów nie rzuca na wiatr, bo ciastka prezentujące się w witrynie Miodowej są proste, a czasem wręcz nagie, pozbawione maskujących ich wnętrze warstw lukru czy kremu. - Chciałem zaproponować naszym gościom coś nowego i czekam, jak to ocenią. A oceniać można m.in. torty bananowo-karmelowy, jabłkowo-kajmakowy czy truskawkowo-pistacjowy. Prócz nagich tortów, cronutów, robionych na miejscu pianek marshmallows czy amerykańskich ciasteczek, nie zapomniano o miłośnikach klasyki - serników, bez, tart z sezonowymi owocami.

Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI Cukiernia Miodowa przy ul. Senatorskiej / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Dla gości, którym opatrzą się pozycje z regularnego menu cukierni, jej szef przygotował jeszcze coś - deserowy bar, w którym niemal codziennie mają się pojawiać nowe propozycje deserów w wersjach degustacyjnych. Tym, co je łączy, jest miód, a właściwie różne jego odmiany, zarówno z Polski, jak i od zagranicznych dostawców. Desery z baru przyrządzane są w formie degustacyjnej, co ma zachęcać do próbowania nie jednego, ale wielu smakołyków.

MIODOWA CAFé

Pałac Prymasowski

ul. Senatorska 13/15

  • Otwarte codziennie od godz. 8 do 22

czytaj także

  • jedzenie

Charlotte Menora. Nowa restauracja na placu Grzybowskim

Charlotte to nie jest zwykły lokal. W ciągu kilku lat z pionierskiej piekarni-kawiarni przemieniła się w instytucję popkultury, punkt odniesienia w dyskusjach o stylu życia warszawskiej klasy kreatywnej, a nawet polityki.

  • jedzenie

Robią Ferment, czyli restauracja w gościach, na Powiślu.

Daniel Pawełek, właściciel piekarni i bistro Rozbrat 20 Bakery i Krzysztof Rabek, współtwórca cukierni Odette wpadli na pomysł, by w jednej restauracji otworzyć jednocześnie drugą, zupełnie inną.

  • jedzenie

Benihana. Sushi fusion na bogato i glamour oraz kucharze żonglujący nożami

Benihana sprawia, że pokorniejesz. By znaleźć do niej wejście, przemykasz pustym dziedzińcem między dwiema bryłami Cosmopolitana i czujesz się taki malutki.

  • jedzenie

Gdzie na oczyszczające koktajle - miejsca w Warszawie

W tych miejscach znajdziecie soki i koktajle pomagające przygotować organizm do wiosny.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc