Robią Ferment, czyli restauracja w gościach, na Powiślu.
Daniel Pawełek, właściciel piekarni i bistro Rozbrat 20 Bakery i Krzysztof Rabek, współtwórca cukierni Odette wpadli na pomysł, by w jednej restauracji otworzyć jednocześnie drugą, zupełnie inną.
Na większą skalę formułę restauracyjnego pop upu teraz zdecydowali się wykorzystać Daniel Pawełek, współtwórca cieszącej się popularnością i wyróżnianej w przewodnikach Michelin restauracji Butchery and Wine, Brasserie Warszawskiej oraz piekarni Rozbrat 20 oraz Krzysztof Rabek, wcześniej szef kuchni poznańskiej restauracji Hugo oraz head chef w Atelier Amaro, współtwórca cukierni Odette, której w ostatnich miesiącach poświęcał całą uwagę.
Pop-upowe restauracje to formuła dobrze znana i praktykowana za granicą, po którą sięgają zarówno młodzi kucharze, jak i słynni szefowie kuchni, m.in. Rene Redzepi, szef kuchni Noma w Kopenhadze. Restauracja uchodzi za jedną z najlepszych na świecie, w swojej historii na kilka tygodni przenosiła się do tymczasowych lokum w Tokio i Sydney.
Warszawiacy mogą pamiętać „latające” knajpy goszczące czasem kilka dni w innych lokalach, np. kolektyw Pop Up Vegan Ramen Bar, niemający stacjonarnego lokalu, który rozstawiał swoją mikro kuchnię m.in. w kawiarni Karma.

- Pewnego dnia Daniel przyszedł do Odette na herbatę, zaczęliśmy rozmawiać o jedzeniu, restauracjach, o tym jak postrzegamy kuchnię. Od słowa do słowa okazało się, że i jemu i mnie po głowie chodzi podobny pomysł. Chcieliśmy stworzyć coś innego, nieformalnego i wykraczającego nieco poza schemat regularnej restauracji. Formuła pop upu wydała się więc czymś idealnym - mówi Rabek.
Projekt swój nazwali „Ferment”, nawiązując do procesu fermentacji, bez której nie byłoby wypiekanego na Rozbrat chleba czy oferowanych w wine barze win, ale też z przymrużeniem oka, do „zamieszania”, jakie miał uczynić pop - up na gastronomicznej scenie.
Jak wyjaśniają sprawcy „Fermentu”, projektowi przyświeca zasada: „Less expensive, less formal, more fun” - ma być ciekawie, ale w przystępnej cenie, nieformalnie i na luzie. Zamiast karty z daniami do wyboru, gościom proponowane będzie menu degustacyjne składające się z pięciu pozycji. Za jedzenie zapłacimy 90 zł (przystawka zimna i ciepła, danie rybne, mięsne, deser), tyle samo będzie kosztować selekcja pasujących do dań win. - Decyzja o menu degustacyjnym nie była łatwa, to zawsze ryzyko - czy gościom spodoba się narzucanie określonego zestawu. Ale dzięki temu możemy sobie pozwolić na ciekawe, wysokiej jakości produkty, lepiej dopracować wykonanie dań, a przy tym zachować korzystne ceny - wyjaśnia szef kuchni.


Krzysztof Rabek stawia na nieprzekombinowane dania utrzymane w stylu określanym jako „neo bistro”. Jak dodaje, Ferment rusza w idealnym momencie. - Chcemy mocno korzystać z tego, co jest aktualnego w sezonie, co najlepszego oferują okoliczni rolnicy i producenci. Będą więc zioła, jadalne kwiaty i nowalijki z podwarszawskich gospodarstw, polskie sery zagrodowe, polskie mięso - wymienia Rabek. Menu będzie się zmieniać co tydzień, a może nawet częściej - wszystko zależy od oferty dostawców. - Naszym gościom na pewno nie będzie nudno - dodaje z uśmiechem.
Prócz Krzysztofa w pop upie gotować będą także szefowie kuchni na co dzień pracujący w innych polskich i zagranicznych restauracjach. I nie tylko będą przyrządzać, ale i podawać klientom dania. - Bardzo zależy nam na stworzeniu nieformalnej, luźnej atmosfery, innej niż ta, jaka zwykle kojarzona jest z miejscami, gdzie proponowane jest menu degustacyjne. Rabek zauważa, że formuła pop up to gratka nie tylko dla gości, ale i dla samych kucharzy. - To okazja, by zaprezentować się od nieco innej strony, pobawić pomysłami, poeksperymentować. Pokazać dania zupełnie różne od tych, jakie szefowie proponują na co dzień w swoich restauracjach. Po prostu - gastronomiczny ferment.

Pierwsza kolacja została wydana 13 kwietnia. Ze względu na spore zainteresowanie, warto wcześniej zrobić rezerwację.
Ferment Pop Up
Działa w Rozbrat 20 Bakery and Wine Corner
ul. Rozbrat 20
- od środy do soboty do 13 lipcaod godz. 18.30
- www.facebook.com/popupferment
- od środy do soboty do 13 lipcaod godz. 18.30
- www.facebook.com/popupferment
W pozostałe dni i godziny obowiązuje tu regularne menu Rozbrat 20