Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 5 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Szef kuchni Fermentu Krzysztof Rabek i Daniel Pawełek / Mat. prasowe

Robią Ferment, czyli restauracja w gościach, na Powiślu.

Małgorzata Minta| 16-04-2016

Daniel Pawełek, właściciel piekarni i bistro Rozbrat 20 Bakery i Krzysztof Rabek, współtwórca cukierni Odette wpadli na pomysł, by w jednej restauracji otworzyć jednocześnie drugą, zupełnie inną.

Na większą skalę formułę restauracyjnego pop upu teraz zdecydowali się wykorzystać Daniel Pawełek, współtwórca cieszącej się popularnością i wyróżnianej w przewodnikach Michelin restauracji Butchery and Wine, Brasserie Warszawskiej oraz piekarni Rozbrat 20 oraz Krzysztof Rabek, wcześniej szef kuchni poznańskiej restauracji Hugo oraz head chef w Atelier Amaro, współtwórca cukierni Odette, której w ostatnich miesiącach poświęcał całą uwagę.

Pop-upowe restauracje to formuła dobrze znana i praktykowana za granicą, po którą sięgają zarówno młodzi kucharze, jak i słynni szefowie kuchni, m.in. Rene Redzepi, szef kuchni Noma w Kopenhadze. Restauracja uchodzi za jedną z najlepszych na świecie, w swojej historii na kilka tygodni przenosiła się do tymczasowych lokum w Tokio i Sydney.

Warszawiacy mogą pamiętać „latające” knajpy goszczące czasem kilka dni w innych lokalach, np. kolektyw Pop Up Vegan Ramen Bar, niemający stacjonarnego lokalu, który rozstawiał swoją mikro kuchnię m.in. w kawiarni Karma.

 

Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta

- Pewnego dnia Daniel przyszedł do Odette na herbatę, zaczęliśmy rozmawiać o jedzeniu, restauracjach, o tym jak postrzegamy kuchnię. Od słowa do słowa okazało się, że i jemu i mnie po głowie chodzi podobny pomysł. Chcieliśmy stworzyć coś innego, nieformalnego i wykraczającego nieco poza schemat regularnej restauracji. Formuła pop upu wydała się więc czymś idealnym - mówi Rabek.

Projekt swój nazwali „Ferment”, nawiązując do procesu fermentacji, bez której nie byłoby wypiekanego na Rozbrat chleba czy oferowanych w wine barze win, ale też z przymrużeniem oka, do „zamieszania”, jakie miał uczynić pop - up na gastronomicznej scenie.

Jak wyjaśniają sprawcy „Fermentu”, projektowi przyświeca zasada: „Less expensive, less formal, more fun” - ma być ciekawie, ale w przystępnej cenie, nieformalnie i na luzie. Zamiast karty z daniami do wyboru, gościom proponowane będzie menu degustacyjne składające się z pięciu pozycji. Za jedzenie zapłacimy 90 zł (przystawka zimna i ciepła, danie rybne, mięsne, deser), tyle samo będzie kosztować selekcja pasujących do dań win. - Decyzja o menu degustacyjnym nie była łatwa, to zawsze ryzyko - czy gościom spodoba się narzucanie określonego zestawu. Ale dzięki temu możemy sobie pozwolić na ciekawe, wysokiej jakości produkty, lepiej dopracować wykonanie dań, a przy tym zachować korzystne ceny - wyjaśnia szef kuchni.

Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta

Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta Danie z menu restauracji pop up Ferment na Powiślu / Małgorzata Minta

Krzysztof Rabek stawia na nieprzekombinowane dania utrzymane w stylu określanym jako „neo bistro”. Jak dodaje, Ferment rusza w idealnym momencie. - Chcemy mocno korzystać z tego, co jest aktualnego w sezonie, co najlepszego oferują okoliczni rolnicy i producenci. Będą więc zioła, jadalne kwiaty i nowalijki z podwarszawskich gospodarstw, polskie sery zagrodowe, polskie mięso - wymienia Rabek. Menu będzie się zmieniać co tydzień, a może nawet częściej - wszystko zależy od oferty dostawców. - Naszym gościom na pewno nie będzie nudno - dodaje z uśmiechem.

Prócz Krzysztofa w pop upie gotować będą także szefowie kuchni na co dzień pracujący w innych polskich i zagranicznych restauracjach. I nie tylko będą przyrządzać, ale i podawać klientom dania. - Bardzo zależy nam na stworzeniu nieformalnej, luźnej atmosfery, innej niż ta, jaka zwykle kojarzona jest z miejscami, gdzie proponowane jest menu degustacyjne. Rabek zauważa, że formuła pop up to gratka nie tylko dla gości, ale i dla samych kucharzy. - To okazja, by zaprezentować się od nieco innej strony, pobawić pomysłami, poeksperymentować. Pokazać dania zupełnie różne od tych, jakie szefowie proponują na co dzień w swoich restauracjach. Po prostu - gastronomiczny ferment.

Szef kuchni Fermentu Krzysztof Rabek i Daniel Pawełek / Mat. prasowe Szef kuchni Fermentu Krzysztof Rabek i Daniel Pawełek / Mat. prasowe


Pierwsza kolacja została wydana 13 kwietnia. Ze względu na spore zainteresowanie, warto wcześniej zrobić rezerwację.

Ferment Pop Up

Działa w Rozbrat 20 Bakery and Wine Corner

ul. Rozbrat 20

  • od środy do soboty do 13 lipcaod godz. 18.30
  • www.facebook.com/popupferment

  • od środy do soboty do 13 lipcaod godz. 18.30
  • www.facebook.com/popupferment

W pozostałe dni i godziny obowiązuje tu regularne menu Rozbrat 20

czytaj także

  • jedzenie

Palmier przy Żurawiej to kuchnia francuska w wersji mini cuisine

Ile razy staliście w kolejce do restauracji? Zakładam, że nigdy, bo w Warszawie na stolik czekać trzeba wyłącznie w Manekinie. A groźba znalezienia się na fotce, która opublikowana zostanie na „fejsowym” profilu „Beka z ludzi stojących w kolejce do Manekina”, skutecznie odstrasza eleganckich czytelników Co Jest Grane 24. Czy się mylę?

  • jedzenie

Benihana. Sushi fusion na bogato i glamour oraz kucharze żonglujący nożami

Benihana sprawia, że pokorniejesz. By znaleźć do niej wejście, przemykasz pustym dziedzińcem między dwiema bryłami Cosmopolitana i czujesz się taki malutki.

  • jedzenie

Nowe Miejsce w Porcie: knajpa na wodzie.

Zdecydowana większość klubokawiarni nad rzeką otworzy się dopiero w maju - ale na rzece pojawiło się już pierwsze odważne i nowe Miejsce. Restauracja na barce w Porcie Czerniakowskim będzie działać przez cały rok.

  • jedzenie

Gdzie na oczyszczające koktajle - miejsca w Warszawie

W tych miejscach znajdziecie soki i koktajle pomagające przygotować organizm do wiosny.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc