Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Placuszki na kefirze / Joanna Pecold

Śniadanie - nie tylko na leniwy weekend

JOANNA PECOLD| 14-04-2016

„Tempo, w jakim rozwija się współczesne myślenie o gotowaniu, jest już chyba nie do zatrzymania. Słodycze zamieniają się w kosmiczne statki, nadmuchane bąble, opalizujące sztucznymi kolorami sześciany. Zrobił to człowiek czy maszyna? Użyto masła czy musu z torebki? (...) Potrzebujemy cały czas podekscytowania i podkręcenia tego, co pojawi się na deserowym talerzu?” - pisze w jednym z wydań „Wysokich Obcasów” Marta Gessler.

Całkowicie się z nią zgadzam. Uwielbiam eksperymenty, łączenia nowych smaków, poszukiwania dobrych połączeń pomiędzy składnikami, ale też jestem już chyba zmęczona tą ciągle zmieniającą się modą, która co sezon każe nam się zmagać z jaglanką na oleju kokosowym, nasionami chia i chipsami z jarmużu. I choć najczęściej w porannym pośpiechu serwuję sobie owsiankę ze smacznymi dodatkami, czasem mam ochotę najeść się domowych placków, wypełnionych po brzegi „tym wstrętnym glutenem” i smażonych na „tym niezdrowym oleju". I nie zrozumcie mnie źle. Lubię zdrową kuchnię, a jarmuż to naprawdę moje ulubione warzywo. Rozumiem, co chce powiedzieć Marta Gessler. „Nie chcę tego, co modne, chcę tego, co dobre”.

Niedzielne śniadania są najlepsze. Trwają w nieskończoność, są inne niż zwykle i jesz to, na co naprawdę masz ochotę. Z reguły przygotowuję omlety z dodatkami, ale czasem mam ochotę posmażyć placuszki lub naleśniki. Dziś trzy propozycje na weekendowe śniadanie, w którym nie znajdziecie ani jednego ziarenka jaglanej kaszy. Czytacie dalej na własną odpowiedzialność :)

KaiserschmarRn, czyli cesarski omlet

Kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet nie należy do najpiękniejszych dań świata. Ale bez wątpienia jest niezwykle smaczny. Nie przypomina w smaku tradycyjnego omletu. Przypomina raczej biszkopt, który robi się... na patelni. Kaiserschmarrn podaje się na słodko. Lekko oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionym dżemem lub konfiturą jest idealną propozycją na weekendowe śniadanie.

Składniki na jeden spory omlet:

- 3 jajka (osobno białka/ osobno żółtka),

- 2 płaskie łyżki mąki,

- 2, 3 łyżki mleka,

- 2 łyżki masła,

- kilka łyżek cukru pudru.

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką. Masę żółtkową dodajemy do masy białkowej. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Na patelni o sporej średnicy rozgrzewamy masło na średnim ogniu (nie może być za duży). Gotową masę wylewamy na patelnię. Omlet zacznie wyrastać. Kiedy spód będzie przypieczony, omlet rozrywamy na małe części za pomocą drewnianej łopatki i lekko przerzucamy. Oprószamy cukrem pudrem i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami (świeże owoce, dżem, konfitura, cukier puder, starta skórka z pomarańczy).

Tosty francuskie

Do zrobienia francuskich tostów nadaje się wszelkiego rodzaju pszenne pieczywo. Jak podaje Nigella Lawson: „Do przygotowania tostów potrzebne są jajka, mleko, cukier i chleb. Należy zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami". (Wierzcie mi robiłam tosty francuskie na bułkach od hamburgerów i wyszły znakomicie).

Składniki: - mleko (niepełna szklanka), - 1 jajko, - 3-4 łyżeczki cukru, - 8-10 kromek pieczywa tostowego, - kilka łyżek masła (najlepiej klarowanego, bo tosty lubią się przypalać, ale na zwykłym też wyjdzie). Przygotowanie: Wymieszaj mleko z jajkiem i cukrem. Rozgrzej masło na patelni. Maczaj w mieszaninie mleczno-jajecznej chleb z jednej i drugiej strony i smaż po kilka minut na złoto z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni. Złociste tosty podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami: posypane cukrem pudrem, polane miodem, z dżemem, czekoladą. Ja lubię posypane drobnym cukrem i odrobiną cynamonu z dodatkiem ulubionego dżemu np. jagodowego domowej roboty :)

Placuszki na kefirze

Placuszki uwielbiam, a te na kefirze to już szczególnie. Najbardziej smakują mi... same. Są dobre same w sobie, nawet bez oprószenia ich cukrem pudrem. Składniki mieszam na oko. Ciasto musi mieć zwartą, ale też niezbyt gęstą konsystencję (jak gęsta kwaśna śmietana).

Składniki (na ok. 20 placuszków) - 450 ml kefiru, - ok. 10 łyżek mąki, - 1 jajko, - 2 łyżki cukru, - łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej, - płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli, - olej do smażenia. Przygotowanie: Kefir rozmącić dokładnie z jajkiem. Dodać pozostałe składniki, w tym mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki). Placuszki kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

*Autorka prowadzi bloga popoludniewkuchni.blogspot.com

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc