Śniadanie - nie tylko na leniwy weekend
„Tempo, w jakim rozwija się współczesne myślenie o gotowaniu, jest już chyba nie do zatrzymania. Słodycze zamieniają się w kosmiczne statki, nadmuchane bąble, opalizujące sztucznymi kolorami sześciany. Zrobił to człowiek czy maszyna? Użyto masła czy musu z torebki? (...) Potrzebujemy cały czas podekscytowania i podkręcenia tego, co pojawi się na deserowym talerzu?” - pisze w jednym z wydań „Wysokich Obcasów” Marta Gessler.
Całkowicie się z nią zgadzam. Uwielbiam eksperymenty, łączenia nowych smaków, poszukiwania dobrych połączeń pomiędzy składnikami, ale też jestem już chyba zmęczona tą ciągle zmieniającą się modą, która co sezon każe nam się zmagać z jaglanką na oleju kokosowym, nasionami chia i chipsami z jarmużu. I choć najczęściej w porannym pośpiechu serwuję sobie owsiankę ze smacznymi dodatkami, czasem mam ochotę najeść się domowych placków, wypełnionych po brzegi „tym wstrętnym glutenem” i smażonych na „tym niezdrowym oleju". I nie zrozumcie mnie źle. Lubię zdrową kuchnię, a jarmuż to naprawdę moje ulubione warzywo. Rozumiem, co chce powiedzieć Marta Gessler. „Nie chcę tego, co modne, chcę tego, co dobre”.
Niedzielne śniadania są najlepsze. Trwają w nieskończoność, są inne niż zwykle i jesz to, na co naprawdę masz ochotę. Z reguły przygotowuję omlety z dodatkami, ale czasem mam ochotę posmażyć placuszki lub naleśniki. Dziś trzy propozycje na weekendowe śniadanie, w którym nie znajdziecie ani jednego ziarenka jaglanej kaszy. Czytacie dalej na własną odpowiedzialność :)
KaiserschmarRn, czyli cesarski omlet
Kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet nie należy do najpiękniejszych dań świata. Ale bez wątpienia jest niezwykle smaczny. Nie przypomina w smaku tradycyjnego omletu. Przypomina raczej biszkopt, który robi się... na patelni. Kaiserschmarrn podaje się na słodko. Lekko oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionym dżemem lub konfiturą jest idealną propozycją na weekendowe śniadanie.
Składniki na jeden spory omlet:
- 3 jajka (osobno białka/ osobno żółtka),
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 2, 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła,
- kilka łyżek cukru pudru.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Żółtka mieszamy z mlekiem i mąką. Masę żółtkową dodajemy do masy białkowej. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Na patelni o sporej średnicy rozgrzewamy masło na średnim ogniu (nie może być za duży). Gotową masę wylewamy na patelnię. Omlet zacznie wyrastać. Kiedy spód będzie przypieczony, omlet rozrywamy na małe części za pomocą drewnianej łopatki i lekko przerzucamy. Oprószamy cukrem pudrem i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami (świeże owoce, dżem, konfitura, cukier puder, starta skórka z pomarańczy).
Tosty francuskie
Do zrobienia francuskich tostów nadaje się wszelkiego rodzaju pszenne pieczywo. Jak podaje Nigella Lawson: „Do przygotowania tostów potrzebne są jajka, mleko, cukier i chleb. Należy zmieszać wszystko razem, doprawić jak się lubi, usmażyć tosty i jeść z ulubionymi dodatkami". (Wierzcie mi robiłam tosty francuskie na bułkach od hamburgerów i wyszły znakomicie).
Składniki: - mleko (niepełna szklanka), - 1 jajko, - 3-4 łyżeczki cukru, - 8-10 kromek pieczywa tostowego, - kilka łyżek masła (najlepiej klarowanego, bo tosty lubią się przypalać, ale na zwykłym też wyjdzie). Przygotowanie: Wymieszaj mleko z jajkiem i cukrem. Rozgrzej masło na patelni. Maczaj w mieszaninie mleczno-jajecznej chleb z jednej i drugiej strony i smaż po kilka minut na złoto z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni. Złociste tosty podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami: posypane cukrem pudrem, polane miodem, z dżemem, czekoladą. Ja lubię posypane drobnym cukrem i odrobiną cynamonu z dodatkiem ulubionego dżemu np. jagodowego domowej roboty :)
Placuszki na kefirze
Placuszki uwielbiam, a te na kefirze to już szczególnie. Najbardziej smakują mi... same. Są dobre same w sobie, nawet bez oprószenia ich cukrem pudrem. Składniki mieszam na oko. Ciasto musi mieć zwartą, ale też niezbyt gęstą konsystencję (jak gęsta kwaśna śmietana).
Składniki (na ok. 20 placuszków) - 450 ml kefiru, - ok. 10 łyżek mąki, - 1 jajko, - 2 łyżki cukru, - łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej, - płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli, - olej do smażenia. Przygotowanie: Kefir rozmącić dokładnie z jajkiem. Dodać pozostałe składniki, w tym mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki). Placuszki kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
*Autorka prowadzi bloga popoludniewkuchni.blogspot.com