Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Catering dietetyczny - nowa moda? / Plusfitness.pl

Obiad z pudełka, czyli dietetyczny catering

MILENA NYKIEL| 14-04-2016

Trudno zdrowo gotować, kiedy nie ma się na to czasu. Jeszcze trudniej zdrowo się odchudzać w takiej sytuacji. Chyba, że zdecydujemy się na dietę pudełkową. Coraz bardziej popularną również na Śląsku.

Zaczęło się od Warszawy. Tu catering dietetyczny, często zwany również „dietą z pudełka” zamawiać możemy od kilku lat. Mieszkańcy naszego województwa do niedawna mogli tylko pomarzyć o takiej możliwości. Już nie muszą, bo firmy cateringowe tego typu działają i u nas. No właśnie, jak to wszystko działa? - Dieta opiera się na zasadzie pięciu posiłków dziennie, przy czym to zdrowa, zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników. Skomponowali ją dla nas specjaliści ds. żywieniowych - mówi Liliana Maciejewska, właścicielka firmy cateringowej Nutridieta, która rozwozi „pudełka” m.in. na terenie Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia.

Smaczne i pożywne dania na cały dzień

Jak to wygląda w praktyce? Firma szykuje dietę pudełkową każdego dnia rano, po czym przywozi ją we skazane miejsce - np. do naszego biura. - Każdy posiłek znajduje się w osobnym pudełku. Każdy jest dokładnie opisany, wyszczególnione są też składniki. W przypadku posiłków ciepłych, opakowanie zaprojektowano w taki sposób, by bez problemu włożyć je do mikrofalówki - mówi pani Liliana. Dodaje, że część nadaje się również do zamrożenia. Jeśli zatem w ciągu dania wypadnie nam służbowy obiad, nie musimy się ani z niego wymigiwać ani martwić, że zamówiony i zapłacony catering wyrzucimy do śmieci. Co więcej, wbrew obiegowym opiniom, catering pudełkowy jest całkiem smaczny.

Nutridieta - menu zróżnicowane, ceny przystępne

W przykładowym jednodniowym menu Nutridiety (do wyboru są diety mniej lub bardziej kaloryczne: od 1000 do 2000 kcal) znajdziemy: omlet z szynką i zielonym groszkiem na pierwsze śniadanie, jogurt naturalny z domowym musli na drugie śniadanie. Na obiad zjemy kurczaka curry z fasolką szparagową, na podwieczorek sałatkę z papryką i olejem lnianym, na kolację zaś pożywną zupę buraczaną. - Klient ma możliwość zrezygnowania z pewnych składników. Jeśli nie lubi na przykład pieczarek czy papryki lub jest na coś uczulony. W przypadku specjalnych preferencji możemy przygotować również osobne, indywidualne menu - zaznacza właścicielka Nutridiety. Za ok. 20 dni takiego żywienia zapłacimy ok. tysiąca złotych. Jeśli firma żywić ma nas również w weekendy cena wzrośnie o ok. 500 zł (za 30-dniowe posiłki). To nie jest duży koszt biorąc pod uwagę wygodę, świeże składniki i fakt, że na takiej diecie będziemy mniej więcej dwa czy trzy miesiące.

Light Box - urozmaicone posiłki dla dbających o zdrowie

Zapracowanym z pomocą przychodzi także Light Box, działający na terenie niemal całego naszego województwa. W ofercie firmy znajdziemy np. dietę optimum, która wzorowana jest na uchodzącej za wzór diecie śródziemnomorskiej. - Najistotniejszą cechą tej diety LightBox jest jej duże urozmaicenie dzięki uwzględnianiu w menu szerokiego asortymentu produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia, opracowanej przez naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - rekomendują przedstawiciele firmy.

Co znajdziemy w „pudełku”, które przywiozą nam do domu lub pracy? M.in. nieprzetworzone produkty zbożowe, orzechy i nasiona, w tym nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce, ryby morskie. Dieta charakteryzuje się też niskim udziałem czerwonego mięsa, umiarkowaną ilością produktów mleczarskich i soli oraz stosowaniem oleju rzepakowego oraz oliwy z oliwek do przyrządzania potraw. Za tzw. zestaw próbny zapłacimy ok. 38 zł, dieta przygotowana na siedem dni to koszt ok. 400 zł. Ceny maleją jednak w zależności od długości stosowania diety.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc