Obiad z pudełka, czyli dietetyczny catering
Trudno zdrowo gotować, kiedy nie ma się na to czasu. Jeszcze trudniej zdrowo się odchudzać w takiej sytuacji. Chyba, że zdecydujemy się na dietę pudełkową. Coraz bardziej popularną również na Śląsku.
Zaczęło się od Warszawy. Tu catering dietetyczny, często zwany również „dietą z pudełka” zamawiać możemy od kilku lat. Mieszkańcy naszego województwa do niedawna mogli tylko pomarzyć o takiej możliwości. Już nie muszą, bo firmy cateringowe tego typu działają i u nas. No właśnie, jak to wszystko działa? - Dieta opiera się na zasadzie pięciu posiłków dziennie, przy czym to zdrowa, zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników. Skomponowali ją dla nas specjaliści ds. żywieniowych - mówi Liliana Maciejewska, właścicielka firmy cateringowej Nutridieta, która rozwozi „pudełka” m.in. na terenie Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia.
Smaczne i pożywne dania na cały dzień
Jak to wygląda w praktyce? Firma szykuje dietę pudełkową każdego dnia rano, po czym przywozi ją we skazane miejsce - np. do naszego biura. - Każdy posiłek znajduje się w osobnym pudełku. Każdy jest dokładnie opisany, wyszczególnione są też składniki. W przypadku posiłków ciepłych, opakowanie zaprojektowano w taki sposób, by bez problemu włożyć je do mikrofalówki - mówi pani Liliana. Dodaje, że część nadaje się również do zamrożenia. Jeśli zatem w ciągu dania wypadnie nam służbowy obiad, nie musimy się ani z niego wymigiwać ani martwić, że zamówiony i zapłacony catering wyrzucimy do śmieci. Co więcej, wbrew obiegowym opiniom, catering pudełkowy jest całkiem smaczny.
Nutridieta - menu zróżnicowane, ceny przystępne
W przykładowym jednodniowym menu Nutridiety (do wyboru są diety mniej lub bardziej kaloryczne: od 1000 do 2000 kcal) znajdziemy: omlet z szynką i zielonym groszkiem na pierwsze śniadanie, jogurt naturalny z domowym musli na drugie śniadanie. Na obiad zjemy kurczaka curry z fasolką szparagową, na podwieczorek sałatkę z papryką i olejem lnianym, na kolację zaś pożywną zupę buraczaną. - Klient ma możliwość zrezygnowania z pewnych składników. Jeśli nie lubi na przykład pieczarek czy papryki lub jest na coś uczulony. W przypadku specjalnych preferencji możemy przygotować również osobne, indywidualne menu - zaznacza właścicielka Nutridiety. Za ok. 20 dni takiego żywienia zapłacimy ok. tysiąca złotych. Jeśli firma żywić ma nas również w weekendy cena wzrośnie o ok. 500 zł (za 30-dniowe posiłki). To nie jest duży koszt biorąc pod uwagę wygodę, świeże składniki i fakt, że na takiej diecie będziemy mniej więcej dwa czy trzy miesiące.
Light Box - urozmaicone posiłki dla dbających o zdrowie
Zapracowanym z pomocą przychodzi także Light Box, działający na terenie niemal całego naszego województwa. W ofercie firmy znajdziemy np. dietę optimum, która wzorowana jest na uchodzącej za wzór diecie śródziemnomorskiej. - Najistotniejszą cechą tej diety LightBox jest jej duże urozmaicenie dzięki uwzględnianiu w menu szerokiego asortymentu produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia, opracowanej przez naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - rekomendują przedstawiciele firmy.
Co znajdziemy w „pudełku”, które przywiozą nam do domu lub pracy? M.in. nieprzetworzone produkty zbożowe, orzechy i nasiona, w tym nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce, ryby morskie. Dieta charakteryzuje się też niskim udziałem czerwonego mięsa, umiarkowaną ilością produktów mleczarskich i soli oraz stosowaniem oleju rzepakowego oraz oliwy z oliwek do przyrządzania potraw. Za tzw. zestaw próbny zapłacimy ok. 38 zł, dieta przygotowana na siedem dni to koszt ok. 400 zł. Ceny maleją jednak w zależności od długości stosowania diety.