Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ

Trattoria da Antonio. Najlepsze są przystawki

Maciej Nowak| 08-04-2016

Jeśli można napisać „tysiąc wierszy o sadzeniu grochu”, to przynajmniej jeden akapit należy się zasługom pawilonu przy Żurawiej 18 dla ojczystej gastronomii. Dzisiaj działa pod tym adresem Trattoria da Antonio oraz kilka efektownych lokali, w tym filia Butchery & Wine.

Ale przeszłość też toczyła się godnie i żwawo. Za czasów PRL istniała tu nadzwyczaj dostojna instytucja gastronomiczna - Jadłodajnia Zdrowie. Obsługiwała cierpiących na niemodne dziś choroby starego portfela: diabetyków, żołądkowców wątrobiarzy, sercowców, ciśnieniowców, posiadaczy kamieni w nerkach lub woreczku żółciowym, alergików, anemików i rekonwalescentów. A także jaroszy i melancholików. Wszystko przygotowane pod okiem lekarzy dietetyków, serwowane w jasnym, białym wnętrzu, przypominającym poczekalnię w przychodni. Jest znakiem czasu, że podczas transformacji ów zakład użyteczności publicznej jako jeden z pierwszych poszedł pod nóż. Co tam emeryci! Furda cukrzycy i staruszkowie, pokryci plamami wątrobowymi! Idzie nowe i zdrowe! Wolnorynkowe i zachodnie! I przyszło.

Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ

Jadłodajnia Zdrowie w ekspresowym tempie ustąpiła miejsca pierwszej w stolicy oryginalnej restauracji z Półwyspu Apenińskiego. Zwała się Da Elio i przyciągała tłumy nowych elit. W białych skarpetkach do czarnych wizytowych butów, z telefonami komórkowymi wielkości cegieł, lubiących konsumować pośród krzaczorów z plastiku, które były ulubionym gadżetem wnętrzarskim lat 90. Pierwsze carpaccio, pierwsze vitello tonato, pierwsze caprese, pierwszą saltimbocca alla romana - jedliśmy właśnie tutaj. Z biegiem lat transformacyjny błysk się wyświechtał i Da Elio przeistoczyło się w podupadającą spelunę.

Trattoria da Antonio

Przed kilkoma miesiącami wnętrze odnowiono w stylu ogólnodesignerskim. Niczym specjalnym nie przyciąga, ale też niczego nie zapowiada. Czysta kartka papieru.

Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ

Początek był niczego sobie. Zamówiona na rozpęd pizza (35 zł) smakowała wybornie, choć miała typowe dla polskich gustów cechy ciężarówki. Ciasto aż stękało pod naporem dodatków. Wyśmienite okazały się bruschetty (25 zł) na małych kromkach bagietki, garnirowanych pastą z sera i cukinii z plastrami prosciutto. Przy antipasti los nadal nam sprzyjał, prawdziwymi delikatesami okazały się dwa carpaccio z surowych ryb. Pierwsze z miecznika (33 zł), drugie z dorsza (33 zł). Doprawione dużą ilością soku z cytryny, niosły mnóstwo wiosennej świeżości i znikły z talerza do ostatniego strzępka. Honoru broniła jeszcze saltimbocca alla romana (47 zł) w formie niemal równie magnetycznej jak za czasów Da Elio.

Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ

No a potem już było z górki. Z oślej górki, bo żeby wyłożyć się na makaronie, trzeba być początkującym kucharzem. Jedyne, co tłumaczy bucatini czy tagliatelle o konsystencji starej skarpety, to fakt, że - jak uprzedzał kelner - szef kuchni akurat wziął wolne. Ale czy goście bywający podczas urlopu Antonia muszą być skazani na breję? Niestety, inaczej nie da się określić kolejnego kuriozsum, czyli risotto fantasia (42 zł). W rzeczywistości był to niedoprawiony ryż z kawałkami awokado, krewetkami, kalmarami i serkiem mascarpone. Brakowało tylko truskawek i cukru i można byłoby serwować w pobliskim przedszkolu. Nie daję jednak gwarancji, czy bachory chciałyby to jeść. Z całą pewnością nie tknęłyby natomiast obu zup: rusticany (18 zł) i rybnej (36 zł). Obie wyglądały identycznie: czerwone od pomidorów, z kawałkami rozgotowanych warzyw. Obie też identycznie smakowały. Gorzej, że unosił się nad nimi ten sam siarkowodorowy zapaszek, świadczący o nie pierwszej świeżości produktach wrzuconych do gara.

Następnego dnia zatęskniłem za Jadłodajnią Zdrowie. Może nie tyle z powodów sentymentalnych, ile - zdrowotnościowych. Dietetyczny kleik okazał się niezbędny. 8

Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ Trattoria da Antonio / DAWID ZUCHOWICZ

  • ul. Żurawia 18, tel. 625 54 17
  • czynne codziennie od 11 do 23,
  • niedostępne dla osób niepełnosprawnych, można płacić kartą

Przykładowe dania:

  1. bruschetta z pastą z sera, z cukinii, z plastrami prosciutto - 25 zł
  2. carpaccio z surowych ryb - 33 zł
  3. risotto fantasia - 42 zł
  4. saltimbocca alla romana - 47 zł

czytaj także

  • jedzenie

Zlot Żarcie na Kółkach na PGE Narodowy. W weekend otwarcie sezonu food trucków.

W weekend pierwszy zlot Żarcia na Kółkach na PGE Narodowy. Będą tradycyjne kuchnie świata, zupy, burgery, bajgle, placki, tosty, lemoniady, wafle, naleśniki - w najróżniejszych wariacjach. Do Warszawy zjedzie niemal 100 jadłowozów - wybraliśmy pięć najciekawszych.

  • jedzenie

Benihana. Sushi fusion na bogato i glamour oraz kucharze żonglujący nożami

Benihana sprawia, że pokorniejesz. By znaleźć do niej wejście, przemykasz pustym dziedzińcem między dwiema bryłami Cosmopolitana i czujesz się taki malutki.

  • jedzenie

Restaurant Week - podpowiadamy kilka miejsc, gdzie warto spróbować nietypowe dania

Wraz z wiosną wraca Restaurant Week. W kwietniowej edycji imprezy bierze udział ponad 60 lokali z Warszawy, które przygotowały z tej okazji specjalne menu w zachęcających do testowania promocyjnych cenach.

  • jedzenie

Sezon na lody. Posolony karmel, pistacje i truskawki

Będzie klasyka, owocowe sorbety i słodko-słone kombinacje. W sobotę na Powiślu sezon na lody otwiera Fabryka Lodów Tradycyjnych.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc