Światowa kuchnia w Muzeum Sztuki
Autorskie menu i dania inspirowane kuchniami świata to wizytówka restauracji Zel. Lokal działa w zabytkowych wnętrzach pałacu przy ul. Więckowskiego 36.
Neorenesansowy pałac Maurycego Poznańskiego to nie tylko siedziba Muzeum Sztuki. W przestronnych pomieszczeniach z oknami wychodzącymi na ul. Gdańską mieści się też restauracja Zel.
TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ
Elegancki wystrój lokalu łączy tradycję zabytkowego wnętrza z nowoczesnymi rozwiązaniami. Od progu gości witają otwierane automatycznie szklane drzwi. W środku dominują białe i szare barwy przełamane jasnym drewnem stolików oraz długiego baru. Sufit zdobią odrestaurowane ornamenty. W części pomieszczenia ustawiono designerskie siedziska. Dzięki zamontowanym kółkom można zmieniać ich ustawienie. Na potrzeby biznesowych spotkań przygotowano pomieszczenie oddzielone wysokimi szybami. W restauracji organizowane są spotkania dla firm oraz imprezy okolicznościowe. Wówczas kulinarna oferta tworzona jest na specjalne zamówienie klienta. Na co dzień w restauracji obowiązuje podstawowe menu oraz lunche. Zestaw dwóch dań dostępny jest od godz. 12 do 16 w cenie 17 zł.
Kuchnia Zel bazuje na świeżych produktach sprowadzanych z różnych części świata. Właściciel restauracji sam prowadzi firmę dystrybucyjną.
- Zaczynaliśmy sześć lat temu od sprowadzania ziół. Obecnie nasza oferta jest bardzo szeroka. Oprócz ziół dostarczamy jadalne kwiaty, grzyby, warzywa i egzotyczne owoce. Z usług firmy korzystają restauracje i hotele w całej Polsce - mówi Adam Zel, właściciel restauracji przy Więckowskiego.
Produkty sprowadzane są między innymi z Holandii, Izraela, Tajlandii oraz krajów Ameryki Południowej.
- Mamy najkrótszy łańcuch logistyczny. Produkty zamówione w Izraelu w ciągu 12 godzin mogą znaleźć się w naszej kuchni. Chcemy propagować zdrowy styl żywienia i pokazać, w jaki sposób wykorzystywać importowane składniki w domach. W przyszłości będziemy organizować kulinarne warsztaty dla dzieci i dorosłych - dodaje właściciel.
RÓŻNORODNOŚĆ SMAKÓW
W Zel serwowane są dania inspirowane smakami z różnych krajów. W autorskich propozycjach szefa kuchni odnajdziemy akcenty hiszpańskie, włoskie, angielskie, a nawet peruwiańskie. W kwietniu restauracja wprowadza nową kartę dań. Na przystawkę podawany będzie hummus z warzywami, tatar wołowy oraz peruwiańska tostada z avocado, świeżym tuńczykiem, kolendrą, chilli i prażoną cebulką. Na pierwsze danie do wyboru będzie kilka rodzajów zup. W gorące dni najlepiej spróbować podawanego na zimno andaluzyjskiego kremu pomidorowego salmorejo. Autorską propozycją będzie zupa ziemniaczana z czarnym sezamem i brzoskwiniowym purée. Różnorodności nie zabraknie także wśród dań głównych. Obok grillowanej dorady podawanej na liściach bananowca w menu odnajdziemy kolorowe penne z czterema rodzajami serów i kompozycją świeżych ziół oraz burgera z paprykowym hummusem, grillowanym serem halloumi i mixem sałat. Jedną z deserowych propozycji będzie Eton Mess, tradycyjny przysmak jednej z brytyjskich uczelni - słodki krem zmieszany z pokruszoną bezą i owocami.
Restauracja oferuje także bogatą kartę win dobranych przez sommeliera. Goście mogą zamówić nie tylko butelki z etykietami z Europy, ale także z Australii, Argentyny i Chile. Ponadto w restauracji do wyboru jest ponad setka gatunków alkoholi oraz przyrządzanych na miejscu koktajli. Na smakoszy gorących napojów w cenie 10 zł czekają dripy kawowe oraz cascara parzona z łupin kawowca o słodkim smaku cytrynowej herbaty i śliwek. Restauracja Zen otwarta jest od poniedziałku do piątku od godz. 11 do 20. W soboty i niedziele od godz. 12 do 20.