Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA

Wielkanocna tradycja. Biała kiełbasa nie tylko od święta

Radosław Kędzierski| 24-03-2016

Tydzień przed Wielkanocą właściciel Gorącej Kiełbasiarni ma zamówienia na 300 kg „białej od Wieśka”. Pomysł na robienie własnej kiełbasy podpowiedziała mu Magda Gessler.

Przy Głowackiego 5 sezon na białą kiełbasę trwa cały rok. Chociaż od kuchennej rewolucji minęły już prawie trzy lata, serwowane tutaj dania nie tracą na jakości i popularności. Wśród nich króluje wyrabiana i parzona na miejscu kiełbasa „od Wieśka”. Podawana zawsze ze świeżym chlebem na zakwasie, musztardą i chrzanem znajduje uznanie nie tylko mieszkańców Bałut.

Kiełbasa przygotowywana jest także na indywidualne zamówienia.

- Najwięcej sprzedajemy przed Wielkanocą. W tym roku przez trzy tygodnie zebraliśmy zamówienia na 300 kg. Do świąt zostało jeszcze kilka dni, więc liczba ta się zwiększy. Jesteśmy w stanie wyprodukować około 400 kg. Więcej się nie podejmiemy, bo jest to ponad nasze możliwości - mówi Mateusz Al Najar, właściciel Gorącej Kiełbasiarni.

Jaki jest sekret „białej od Wieśka”? Przede wszystkim chodzi o odpowiednie proporcje i rodzaj mięsa. Kilogram kiełbasy powstaje z 600 gram łopatki wieprzowej, 300 gram podgardla wieprzowego i 100 gram goleni wołowej. Najpierw porcjowane mięso przechodzi przez Wilka, czyli elektryczną maszynkę do mielenia. Każdy rodzaj mięsa przepuszczany jest przez oczka o innej średnicy. Następnie przemielony farsz jest ręcznie masowany.

- Najważniejsze jest uzyskanie jednolitej konsystencji. Żeby kiełbasa się nie rozpadała i miała odpowiedni kształt, we flaku nie może być wypustek, które wypełni powietrze - tłumaczy właściciel Kiełbasiarni.

Podczas masowania mięso jest doprawiane. Na kilogram kiełbasy przypadają dwie łyżeczki soli i ziela angielskiego, główka czosnku, 100 ml wody oraz po jednej łyżeczce pieprzu, majeranku i cukru. Gotowy farsz ugniatany jest w nadziewarce. Za jej pomocą wypełniany jest kiełbasiany flak.

- Kupujemy flaki tylko z polskich ubojni. Nie sklejają się i nie psują, bo są sprzedawane w solnej zasypce. Flaki dostępne w hipermarketach w większości sprowadzane są z Chin. Przez chemiczną dezynfekcję robią się twarde - wyjaśnia Mateusz.

Gotowa kiełbasa musi być parzona we wrzątku przynajmniej przez 20 minut. Za surowy kilogram „białej od Wieśka” trzeba zapłacić 25 zł.

czytaj także

  • w mieście

Modne, oczyszczające koktajle na wiosnę

Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr mówi: Żadne suplementy nie są tak skuteczne i nie wchłaniają się tak jak naturalne składniki

  • jedzenie

Wiosenne, zielone koktajle - podpowiadamy przepisy

Na odporność, na detoks, na urodę, na pobudzenie - modne jest picie i samodzielne robienie zielonych koktajli. Podpowiadamy przepisy

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc