Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 7 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
P.T. JAKUBOWSKI

Wiosenne, zielone koktajle - podpowiadamy przepisy

A| 18-03-2016

Na odporność, na detoks, na urodę, na pobudzenie - modne jest picie i samodzielne robienie zielonych koktajli. Podpowiadamy przepisy

Teraz w modzie (i to jeden z przypadków, gdy z mody można się cieszyć i ją pochwalać) i dobrym guście są koktajle i soki, które mają nie tylko usatysfakcjonować podniebienie, ale i wspomóc kondycję naszego organizmu -  pisze o modzie na zielone koktajle Małgorzata Minta

Przepisy z książki „Zielone koktajle. 365 przepisów” (wyd. Publicat)

Koktajle wg przepisów z książki Koktajle wg przepisów z książki "Zielone koktajle" / mat. prasowe

* Pobudzający poranny detoks
  • Składniki na 1-2 porcje:
  • burak
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru

Przygotowanie: Wyciśnij sok z 1/2 cytryny i obierz marchewki oraz buraka. Starty świeży korzeń imbiru połącz z warzywami i sokiem z cytryny. Zmiksuj z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.

* Cytrynowo- -jabłkowy buraczek
  • Składniki na 1-2 porcje:
  • burak,
  • 2 jabłka
  • cytryna
  • szklanka wody
  • łyżeczka siemienia lnianego lub nasion chia (opcjonalnie)

Przygotowanie: Wyciśnij sok z cytryny, obierz buraka i jabłka, usuń gniazda nasienne. Zmiksuj warzywa i owoce z wodą na gładki koktajl

Przepisy z książki „Koktajle dla zdrowia i urody” Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr. (wyd. Zwierciadło)

 / /

 Ogórkowy detoks
  • Składniki
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 jabłko
  • pół cytryny

Przygotowanie: Składniki wyciśnij w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodaj 1/3 szklanki wody i 2 krople oleju lnianego. Ogórek działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.

Zielona energia
  • Składniki
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • gruszka
  • 1 filiżanka naparu z zielonej kawy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki. Zielona kawa nie została poddana procesowi prażenia, ale ma w sobie taką samą zawartość kofeiny jak kawa czarna, a jest o wiele zdrowsza.

czytaj także

  • jedzenie

Wina ciągle w modzie. Podpowiadamy, które i jak wybierać

Czasem nie wiemy jakie wino dobrać do drobiu, a jakie do ryby. Czasem całkiem niepotrzebnie unikamy butelki z silikonowym korkiem, a czasem zbyt długo przechowujemy trunek. Ślązacy o winach zdają się jednak wiedzieć coraz więcej.

  • jedzenie

Jarmarki wielkanocne

Wieści kulinarne (25 - 31 marca)

  • jedzenie

Wielkanocna tradycja. Biała kiełbasa nie tylko od święta

Tydzień przed Wielkanocą właściciel Gorącej Kiełbasiarni ma zamówienia na 300 kg „białej od Wieśka”. Pomysł na robienie własnej kiełbasy podpowiedziała mu Magda Gessler.

  • jedzenie

Światowa kuchnia w Muzeum Sztuki

Autorskie menu i dania inspirowane kuchniami świata to wizytówka restauracji Zel. Lokal działa w zabytkowych wnętrzach pałacu przy ul. Więckowskiego 36.

  • jedzenie

Święto kuchni francuskiej w Polsce [rozmowa]

Francuska kuchnia od wieków cieszy się światowa renomą. Już 21 marca, po raz drugi, restauracje na całym świecie oddadzą jej hołd, wydając specjalne tematyczne kolacje, bo trudno odmówić Francji zasług w historii światowej gastronomii.

  • jedzenie

Przyszłość polskiej kuchni. Czy się zmieni?

Poproszono mnie o wywróżenie, jakie zmiany czekają polską kuchnię w nadchodzącym roku. Oto więc stawiam się na wezwanie.

  • jedzenie

Gastronomiczna prognoza na rok 2016

Gastronomia przeżywa właśnie jeden z najbardziej triumfalnych momentów w swojej historii. Minęły czasy wielkich filozofów, pisarzy czy projektantów mody. Dzisiaj o losach ludzkości decydują kucharze.

  • jedzenie

Marta z misją, czyli wegańska kuchnia nie tylko na święta

Można próbować zastąpić rybę np. tofu, ale można też usmażyć boczniaki, doprawić je tak jak śledzia i zamarynować - o kuchni wegańskiej nie tylko na święta opowiada mistrzyni bezmięsnych potraw Marta Dymek

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc