Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
FRANCISZEK MAZUR

Otwarto drugą Charlotte w mieście. Tym razem inspirowana kuchnią żydowską

Małgorzata Minta | 03-03-2016

Charlotte, niezmiennie modne bistro, doczekało się drugiej warszawskiej odsłony - tym razem na pl. Grzybowskim. W Charlotte Menorze spróbować można wypieków i dań inspirowanych kuchnią środkowoeuropejskich Żydów: bajgli, chałek z kawiorem z wątróbki i cymesu.

CHARLOTTE MENORA

Francuskie croissanty i bagietki, pieczony na miejscu, chleb, gwar rozmów i wspólny stół. Przez pięć lat inspirowana francuskimi boulangerie i bistro restauracja na dobre wpisała się w krajobraz ruchliwego placu Zbawiciela, doczekała się serii gagów w kabarecie Pożar w Burdelu i stała się symbolem warszawki.

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

Niezależnie od tego, czy zaliczamy się do grona jej fanów, czy charlottosceptyków, trudno odmówić tłocznemu lokalowi sukcesu. Ma zresztą już dwie zamiejscowe filie - w Krakowie i Wrocławiu.

Myśl o drugiej Charlotte w Warszawie pojawiła się jakiś czas temu, ale ostatecznym impulsem było miejsce. - Na placu Grzybowskim po prostu poczułam, że jeśli gdzieś mamy ją otworzyć, to właśnie tutaj - mówi Justyna Kosmala, współtwórczyni i współwłaścicielka Charlotte. - Ta okolica coraz bardziej nabiera życia.

Przedstawiony przez właścicieli pomysł zwyciężył w konkursie na lokal po restauracji Menora. Tu równolegle z Charlotte pod nazwą Menora działają InfoPunkt i sala warsztatowa Muzeum Historii Żydów Polskich „Polin”.

To właśnie obecność muzeum oraz historia okolicy stanowiły inspirację dla menu. - Od początku wiedzieliśmy, że nie chcemy tworzyć drugiego identycznego bistro. Inspiracją była nasza współpraca z Polinem - wyjaśnia Kosmala. - Choć uwielbiamy współczesną kuchnię izraelską, to tu chcieliśmy wrócić do kuchni żydowskiej, która kiedyś była obecna w Polsce i której ślady do dzisiaj są widoczne - opowiada. - Informacji szukaliśmy w książkach kucharskich i internecie. Pomogły nam rozmowy z izraelskimi szefami kuchni oraz podróże, zwłaszcza do Nowego Jorku, gdzie kuchnia środkowoeuropejskich Żydów jest nadal obecna: bajgiel jest popularnym streetfoodem i bez trudu można znaleźć delikatesy oferujące kanapki z pastrami, marynowane śledzie czy bialys, czyli wywodzące się z Białostocczyzny cebularze.

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

Ostatecznie menu to połączenie klasyków z paryskich piekarni i żydowskich delikatesów. Są bagietki, a obok bajgle, croisanty i rugelach, czyli wywodzące się żydowskiej kuchni drobne rogaliki. Zamiast brioszki - chałka. Są bajgle z marynowanym pstrągiem lub tartine ze śledziem w occie, dania śniadaniowe - latkes, czyli placuszki z ziemniaczane z ikrą z pstrąga, lub blintzes - naleśniki z białym serem, skórką pomarańczową i wodą różaną, a także kanapka z chałki z kawiorem po żydowsku, podawana z kwaśną śmietaną i buraczkami, zapiekanka z chleba z porem i kozim serem. Jest też tradycyjny gęsi pipek nadziewany ziemniakami i cebulką, którego obecność w menu modnej knajpy może być zaskoczeniem.

Na placu Grzybowskim czeka też nieco inny wystrój niż na placu Zbawiciela. Właścicielki i współpracujący z nimi architekt Maciej Dudkiewicz wprowadzili więcej nawiązań do designu lat 60. minionego wieku, m.in. autentyczne krzesła czy zupełnie nową porcelanę utalentowanej polskiej ceramiczki Malwiny Konopackiej. Prostszy w formie, choć równie duży, jest wspólny stół. Wraz z sezonem letnim pojawi się również wychodzący na plac Grzybowski ogródek.

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

W zaspokojeniu apetytu na wiedzę o kuchni żydowskiej pomoże też Menora, w której salach odbywać się będą warsztaty kulinarne. Pierwsze spotkanie, poświęcone daniom towarzyszącym obchodom święta Purim, które poprowadzi restauratorka Malka Kafka, odbędzie się już 15 marca.

Charlotte Menora

  • pl. Grzybowski 2
  • Godziny otwarcia:
  • pon.-czw. 7-24
  • pt.-sob. godz. 7-1
  • niedz. godz. 9-22.

InfoPunkt

  • czynny jest pon.-pt. w godz. 10-17.

czytaj także

  • jedzenie

Gemba. Zagryzka, z którą zawojujemy Europę!

W rubryce, która od dwudziestu lat nosi tytuł Pełną gębą nie mogło zabraknąć baru Gemba, który otworzył się kilka miesięcy temu na rogu Wilczej i Poznańskiej.

  • jedzenie

Nowe miejsca na kulinarnej mapie Warszawy

Kolejny lokal pojawił się w Śródmieściu i na Powiślu, pierwszy wabi śniadaniami, które są w ofercie przez cały dzień, drugi chilijskimi kanapkami.

  • jedzenie

Boczniak na ziarnku ryżu

Mięsisty boczniak w miejsce węgorza, maślane awokado zamiast kawałeczków łososia i szczypta niosących smak umami prażonych glonów wakame. W swoim lokalu Magda i Paweł chcą pokazać, że ciekawe suhshi to nie tylko ryba i owoce morza.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc