E. Wedel po latach wraca na Piotrkowską
Nową pijalnię czekolady otwarto pod numerem 69. W ofercie dominuje czekolada w różnych odsłonach, lodowe desery, świeżo wyciskane soki oraz ciasta i sałatki owocowe.
Po Manufakturze to druga pijalnia czekolady E. Wedla w Łodzi. Firma wraca do korzeni. Jeszcze przed wojną przy Piotrkowskiej 67 działał sklep E. Wedla. Nowy lokal urządzono dwa numery obok. Na uroczyste otwarcie przyszła prezydent Łodzi Hanna Zdanowska. Razem z prezesem pijalni czekolad przecięła wstęgę przyozdobionego balonami wejścia. Na wszystkich gości czekały słodkie upominki. Atrakcją były truskawki zanurzane w fontannie z czekoladowym fondue oraz ręcznie zdobione lukrowanymi napisami torciki wedlowskie.

Tradycyjna receptura
- To kolejny, po Manufakturze, niezwykły i bardzo czekoladowy punkt na mapie Łodzi. Oprócz klasycznych wedlowskich receptur w nowoczesnej odsłonie, w karcie dostępna jest ciekawa oferta śniadaniowa oraz słodkie lunche. Wszystko toczy się dookoła tematu czekolady. Baza czekoladowa do produktów przyjeżdża z fabryki Wedla w Warszawie. Pozostała część jest tworzona na miejscu - opowiada Daniel Kucharski, prezes sieci pijalni czekolad E. Wedla.
Nowa kawiarnia przy Piotrkowskiej powstała głównie z myślą o spotkaniach towarzyskich, ale także biznesowych. - To miejsce stworzone z myślą o aktywnych osobach, które cenią sobie miłą atmosferę, nowoczesny styl oraz najwyższą jakość. Mamy lokalizację w centrum miasta, na głównym szlaku turystycznym Łodzi, dlatego zadbaliśmy, aby oferta była dostosowana do tej specyfiki - dodaje prezes pijalni czekolady. Do dyspozycji gości jest około 150 metrów kwadratowych powierzchni i około 60 miejsc siedzących.

Czekoladowe przysmaki
W menu dominują produkty z czekolady w różnych odsłonach. Klasyczna czekolada do picia dostępna jest w pięciu wariantach smakowych: tradycyjna, gorzka (o podwyższonej zawartości kakao), deserowa, mleczna lub biała. Za 160 ml zapłacimy 12 zł, w opcji degustacyjne trio - trzy małe filiżanki każdego smaku - 18 zł. W ofercie czekolady pitnej znajdziemy także ciekawe połączenia smaków. Za 14 zł można zamówić ciepłą czekoladę z czarną porzeczką, wiśnią, orzechami laskowymi, maliną, karmelem z solą morską, chili, pomarańczą lub miętą.
W karcie odnajdziemy także bogatą ofertę deserową. Do wyboru jest kilkadziesiąt rodzajów praliny i trufli tworzonych pod czujnym okiem Janusza Profusa, maestro czekoladowych wyrobów. W ofercie ciast mamy do wyboru m.in. sernik z białą czekoladą, jabłkową tartę oraz tradycyjny tort czekoladowy. Goście mogą także skomponować własny deser. Podstawą jest karmelowy mus z ciastkiem kakaowym i pianką z ptasiego mleczka. Do zestawu dobierana jest gałka lodów w jednym z siedmiu smaków oraz sos: karmelowy, malinowy wiśniowy lub truskawkowy. Za deserowy zestaw zapłacimy 16 zł. Idealnym uzupełnieniem słodkich przysmaków jest szeroki wybór kaw, herbat i naparów. Ugasić pragnienie pomogą także świeżo wyciskane soki.
Pijalnia czekolady zaprasza też na śniadania i słodkie lunche. W menu m.in. kanapki ze świeżo wypiekanych bagietek, owocowe sałatki, czekoladowe gofry i pierogi z nadzieniem z twarożku podawane z gorącym sosem karmelowym, truskawkami i karmelizowanymi pistacjami.
Pijalnia czekolady przy ul. Piotrkowskiej 69 otwarta jest siedem dni w tygodniu od godz. 9 do 23.
