Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI

Zamorskie przysmaki w restauracji Stockholm

Maciej Nowak| 27-02-2016

Kolejny łykendzik III RP gasł powoli, a dżdżyste przedwiośnie mościło sobie legowisko w niedzielnym zmierzchu.

Ludzie przysypiali na kanapach, przeglądając leniwie fejunia, sączyli kojące piweńka, po mieszkaniach snuł się błogi chillout i słychać było chrupanie chipsów. Już, już wydawało się, że można odetchnąć, gdy w swojską sielskość wdarł się dzwonek telefonu. X. spojrzał na wyświetlacz. - Restauracja? A czego mogą chcieć o tej porze? - przemknęło mu przez głowę w momencie, gdy naciskał klawisz odbioru. - Alarm! Gruby na pokładzie! Natychmiast przyjeżdżaj! - usłyszał i od razu wiedział, o co chodzi.

Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI

W następnej sekundzie zadzwonił po taksówkę. Wciągnął ulubione czarne ciuchy, by po kilku nerwowych chwilach oczekiwania na chodniku pod domem poprosić kierowcę, by jechał na Mokotowską do baru Stockholm, specjalizującego się w kuchni szwedzkiej. Jeszcze z samochodu zadzwonił do menedżera: - Nie mamy muli ani zapiekanki z łososiem i teraz nic już z tym nie zrobię. Może po prostu przeproście i zamknijcie? - Nie da się. Już wszedł i siedzi przy stoliku. Pije wódkę, ale nie wiemy, czy starczy zapasów. Spiesz się! Taryfa zajechała pod drzwi niedawno otwartego lokalu po niecałych dziesięciu minutach. X. wpadł do środka z impetem i w nerwach...

I wtedy go zobaczyłem. Pomyślałem, że trudna jest dola szefów kuchni, gdy grasuję po mieście. Wprowadzałem właśnie do organizmu baśniową substancję i mnie było dobrze. A on musiał się rzucić w wir pracy akurat wtedy, gdy wszyscy dobrzy ludzie dziękowali dobremu losowi za kolejny dobry dzień.

Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI

Ja przeglądałem się w źrenicach kolejnych srebrzystookich czarodziejek, on rozgrzewał patelnie, by przygotować szakszukę (24 zł). I trzeba przyznać, że zrobił ją na medal. Zasmażone pomidory cieszyły podniebienie tonami świeżej jędrności, a żółtko było perfekcyjnie ścięte równo do połowy. Wybitny poziom prezentowała również sałatka ziemniaczana z majonezem i gorczycą, niosąca na sobie bordowe plastry roastbeefu na zimno (25 zł). Bezbłędna była proporcja mięśni do żółtawych szlaczków tłuszczu, a jedwabista struktura każdego płatka mięsa pozwalała ułożyć je malowniczo niczym zwiewne, batystowe serwetki. Z sentymentem przywitałem na stole pyttipanna (23 zł), której grzeszna prostota zawsze mnie uwodzi. To po prostu podsmażone na patelni ziemniaki, cebula, kawałki boczku i kiełbaski, podane z jajkiem sadzonym i marynowanymi burakami. I już! Bez sous-vide, pianek, koźlęcej polędwicy, kawioru i batatów też można przygotować danie, które potrafi olśnić. Danie, które podobno jest przysmakiem szwedzkiej rodziny królewskiej. Inny ludowy rarytas zza Bałtyku to kulki mięsne. Na świecie rozsławione przez sklepy IKEA, dokąd - jak słyszę - niektórzy wpadają specjalnie, by je wciągnąć. Jeżeli jednak nie macie ochoty szwendać się w tłumie entuzjastów nowych modeli szafek na buty i pojemników na brudną bieliznę, radzę wybrać się na kottbullar (23 zł) na Mokotowską. Nie pochodzą z mrożonki, otacza je smakowity sosik, a w ziemniaczanym purée czuć kawałki prawdziwych pyr.

Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Stockholm Bar przy ulicy Mokotowskiej 22 / JACEK MARCZEWSKI

Mimo najszczerszych chęci i wielkiej determinacji X. nie był już w stanie wyczarować zapiekanki ziemniaczanej z łososiem ani muli. Wszystko zostało sprzedane wcześniej. Trudno, zjem przy następnej okazji. Nie tknę natomiast smargastarta (24 zł), czyli tortu kanapkowego. No niestety, w tym wypadku nastąpiła wtopa na całej linii. Zamiast wilgotnego przekładańca z kromek pieczywa tostowego, posmarowanych obficie kilkoma rodzajami past, dostałem coś, co wyglądało jak chleb dla konia polany majonezem wymieszanym z keczupem. Tego jeść się nie dało. Nawet szwedzka perfekcja potrafi czasami zawieść.

STOCKHOLM BAR & CANTEEN

Mokotowska 22, tel. 791 069 140

Otwarte:

  • poniedziałek-środa od godz. 8 do 23
  • czwartek-piątek od godz. 8 do 1 w nocy
  • w soboty od 10 do 1
  • w niedziele od 10 do 23
  • można płacić kartą
  • niedostępne dla osób niepełnosprawnych

Przykładowe ceny

  1. Szakszuka - 24 zł
  2. Sałatka ziemniaczana z roastbeefem - 25 zł
  3. Pyttipanna - 23 zł
  4. Kottbullar (kulki mięsne) - 23 zł

czytaj także

  • jedzenie

Shoku. Nie ma skuchy, jest sam smak

Ulica Karolkowa to dokładna ilustracja wyrażenia „u czorta , , na kuliczkach”. Okolica, która warszawskim rodakom raczej , , nie kojarzy się z gastronomią. Na Czystem swoją siedzibę miały , , przez dziesięciolecia fabryczki, zakłady przemysłowe, azyle , , i domy noclegowe. Przytułek dla starozakonnych, schronisko , , dla chroników, dom starców i dom sierot, zakład dla umysłowo niedorozwiniętych i upośledzonych - to była specjalność tego rejonu.

  • jedzenie

U Sióstr. Tradycyjna kuchnia Ukrainy

Warszawa Pełną Gębą

  • jedzenie

Maciej Nowak o Domu Wódki: srebrzystooka czarodziejka i paleta smaków

Tutejsza kolekcja 361 odmian srebrzystookiej czarodziejki robi wrażenie wstrząsające. Z taką dywizją świat można zawojować.

  • jedzenie

Manty. Uzbecka kuchnia przyjaźnie

W Moskwie stylowe uzbeckie herbaciarnie są modne i lubiane od lat. W Warszawie przybysze z Uzbekistanu z całą pewnością mogą zaimponować przyjazną egzotyką swych potraw.

  • jedzenie

Maciej Nowak jadł w Uki Uki: W kuchni krząta się skośnooki fachowiec

WARSZAWA PEŁNĄ GĘBĄ. - Lokal na rogu Kruczej i Hożej z prędkością świstokliku porywa nas w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, ale nie jest to wyprawa szlakiem sushi - pisze w recenzji restauracji Uki Uki Maciej Nowak.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc