Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 12 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
JACEK MARCZEWSKI

U Sióstr. Tradycyjna kuchnia Ukrainy

Maciej Nowak| 20-02-2016

Warszawa Pełną Gębą

O my, resortowe dzieci, dorastające na placówkach w Moskwie, Leningradzie i Kijowie, sieroty po „Wilku i Zającu”, wielbiciele „Afonii” i „Brylantowej ręki”, łasuchy na plombir i syrniczki, nucące z sentymentem piosenki Ałły Pugaczowej i Wierki Serduczki! Przybywajmy do Sióstr na ulicę Złotą!

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Bo tylko my jesteśmy w stanie docenić restaurację, która nie serwuje modnych dań włoskich, greckich czy hiszpańskich ani nie specjalizuje się w egzotycznych smakach Dalekiego Wschodu. Nie stosuje żadnych pikantnych przypraw, pławi w tonach maślanych, śmietannych, koperkowych, łagodnych i kojących. Faktury raczej aksamitne, nie drażniące, a potrawy mączne gotowane do miękkości, żadne tam al dente. Mięso natomiast najczęściej mielone, często łączone z duszonymi warzywami i zabielane śmietaną lub zapiekane pod serową kołderką. I do tego odświeżająca wódeczka z korniszonkiem. Czy już czujecie dlaczego nas wzywam? Oto pojawiła się w Warszawie restauracja z tradycyjną, domową kuchnią Ukrainy, która była obiektem zazdrości całego Związku Radzieckiego. Bo gleba tutaj tłusta, urodzajna, włożysz badyl w ziemię, a on kwitnie i daje płody smaczniejsze niż gdziekolwiek na świecie.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Menu U Sióstr jest po wschodniemu obfite i sute. Zacząłem od sentymentalnego zestawu zakąsek: śledzik pod szubą (10,90 zł), czyli pod startymi burakami, marchwią, ziemniakami, cebulą i majonezem. Potem było oliwje, czyli dobrze znana imieninowa sałatka majonezowa (19,90 zł), którą Siostry przyrządzają z dodatkiem fileta z kurczaka. I jeszcze czebureki (11 zł), czyli wielkie, tłuste smażone pierogi z nadzieniem wieprzowym oraz drobiowo-serowym.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Wielką siostrzaną przyjemność zapewniają oczywiście zupy. Najpierw barszcz ukraiński (10,50 zł) z kawałkami buraków, kapustą, ziemniakami, fasolką i mięsem, serwowany ze słodką chałką i zaprawą z czosnku i octu. Potem ucha (16,50 zł), która uchą w istocie nie jest, ale godnie się broni jako klarowny bulion z dorsza i łososia z kostką z ziemniaków i solidnymi kawałkami ryb. I w końcu gęsta, z kilku gatunków mięsa warzona kozacka solanka mięsna (12,90 zł), bardzo smaczna, jednak ustępująca pierwszeństwo słynnej solance pani Mariny z ulicy Daniłowiczowskiej.

Z dań głównych zamarzyłem sobie kotlet po kijowsku, czyli wschodnią wersję de volaille'a, lecz pani kelnerka uznała, że powinien zjeść wersję stuningowaną (29,50 zł), wypełnioną serem i grzybami. Na stole pojawiły się też nieduże, kruche gołąbki wypełnione mięsem i ryżem (20,50 zł) oraz perfekcyjne pielmieni z wieprzowo-wołowym farszem (19,50 zł). Jednak przebojem okazały się gałuszki po połtawsku (17,50 zł), gotowane na parze mięciutkie poduszeczki z ciasta w śmietanowym sosie z kawałkami kurczaka, cebulką i marchewką po korejski.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Co do wyboru deseru nie miałem żadnych wątpliwości: skoro gdziekolwiek w mojej bliskości przyrządza się serniczki muszę je zjeść! To malutkie placuszki z twarogu (24 zł), u Sióstr podawane ze śmietaną i miodem. Cudowne, cudowne, cudowne! Popchnąłem je morsem malinowym i truskawkowym (6 zł) oraz uzwarem (6 zł), kompotem z suszonych owoców. Nie znalazłem już miejsca na wielką różnorodność wareników (pierogów) oraz dereni (placków ziemniaczanych), ale obiecuję, że jeszcze się z nimi zmierzę. Dzieciaki-resorciaki, do stołu!

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

U Sióstr

ul. Złota 63, tel. 888 769 423,\

można płacić kartą, niedostępne dla niepełnosprawnych, otwarte codziennie od 10 do 22

 

Przykładowe ceny:

  • śledzik pod szubą - 10,90 zł
  • oliwje - 19,90 zł
  • czebureki - 11 zł
  • barszcz ukraiński - 10,50 zł
  • ucha - 16,50 zł
  • pielmieni - 19,50 zł
  • gałuszki po połtawsku - 17,50 zł

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc