Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
JACEK MARCZEWSKI

Kalaya. Mile łechce podniebienie

Maciej Nowak| 14-01-2016

Mięso kangura dociera do nas rzadko, więc warto ponapawać się jego aksamitną fakturą, intensywną bordową barwą oraz wytworną delikatnością smaku.

To był w naszym mieście wieczór jak z „Wojny światów - następne stulecia” Piotra Szulkina. Mroźno, pod niebem mrocznym, bez księżyca i gwiazd, za to z pulsującymi tysiącami żarówek i neonów oraz dudniącą w oddali estradą. Wielki show, który był dowodem przyjaźni i miłości. Tęsknotą za czerwonym cukierkiem. W akcie samoobrony postanowiłem uciekać w inną rzeczywistość. A że akurat napatoczyła się niedawno otwarta na Jasnej restauracja australijska Kalaya, wszedłem w świat „Priscilli, królowej pustyni”. Gdy przed ponad dwudziestoma laty ten film pojawił się na ekranach naszych kin, oglądałem go przez siedem dni, wieczór w wieczór. W tym samym kinie o tej samej godzinie. Pokochałem rzeczywistość z antypodów, gdzie natura opalizuje jak najcenniejszy klejnot, a glamurowy przesyt nabiera cech organicznych.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

W Kalai największe wrażenie robią specjały sprowadzane z drugiej półkuli. Na Jasnej doświadczycie tego zjawiska w dwóch odsłonach. Najpierw w formie tatara (39 zł), doprawionego whisky oraz kaparami z grzankami z ciemnego chleba, tak cieniutkimi, że przypominającymi dobrze nakrochmaloną koronkę. Potem spróbujcie tej samej cudownej mięsności przyrządzonej na sposób stekowy (75 zł). Z grubą solą morską, z zielonymi strąkami groszku cukrowego, z piękną paletą czerwoności, ujawniającą się po przekrojeniu włókien. Jeszcze ciekawiej zaprezentował się filet z emu (72 zł). Też szkarłatny, też mile łechcący podniebienie, będący tajemniczym pomostem między krwistą tkanką mięsną a gorzką czekoladą. A planety szaleją, szaleją, szaleją... Do emu i kangura standardowo podawany jest miks sałat, ale proponuję zamówić purée z pietruszki podkręcone wanilią (10 zł). To dopiero czarowne zestawienie! I słodkie, i gorzkie. I wiodące myśli ku deserom dzieciństwa. Ich totalnym zaprzeczeniem są z kolei grillowane plastry ananasa (19 zł) z chilli (zero zaskoczenia), solą morską (to tygrysy uwielbiają) oraz czosnkiem (i co, kopara opadła?). Nie wiem, czy to dobre, ale na pewno zapadające w pamięć.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Nie do zapomnienia jest też plaster udźca z nowozelandzkiej jagnięciny (65 zł). W przekroju mięso ma niehomogeniczną strukturę, rozchodzi się na pojedyncze wiązki mięśni. Pycha. Na włókna rozpadała się też długo pieczona wieprzowina, zwana z angielska pulled pork, choć mnie najbardziej przypadło do gustu usłyszane niedawno określenie - świnka czochrana. W Kalai podają ją z dwiema kromkami grillowanego chleba. W takiej samej oprawie dostaniecie też australijskiego burgera z pieczonymi burakami i ananasami (25 zł). Mnie burgery nudzą już od dłuższego czasu, ale rozumiem, że ich obecność w karcie jest haczykiem na tych, co bez jankeskich klopsów żyć nie umieją. A niech im! Choć dużo fajniej spróbować pikantnych skrzydełek kurczaka z obłędnie rześkim sosem z sera pleśniowego (15 zł) oraz carpaccio z grillowanej wołowiny (39 zł).

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

„Priscillę” obejrzałem siedem razy z rzędu. Potem jeszcze przynajmniej tyle samo. Jeśli chodzi o Kalayę, mam podobny plan. Odnalazłem tu mnóstwo ciekawych, zaskakujących smaków oraz cudownie paradny serwis, niemal wprost z planu ulubionego filmu.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Kalaya


ul. Jasna 24,
tel. 299 32 10,
www.kalaya.pl,
można płacić kartą,
niedostępne dla osób
niepełnosprawnych (skandal!)

Przykładowe ceny


Tatar z kangura - 39 zł
Stek z kangura - 75 zł
Filet z emu - 72 zł
Puree z pietruszki - 10 zł
Grilowane plastry ananasa z chilli - 19 zł

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc