Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 15 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
JACEK MARCZEWSKI

Shoku. Nie ma skuchy, jest sam smak

Maciej Nowak| 06-01-2016

Ulica Karolkowa to dokładna ilustracja wyrażenia „u czorta , , na kuliczkach”. Okolica, która warszawskim rodakom raczej , , nie kojarzy się z gastronomią. Na Czystem swoją siedzibę miały , , przez dziesięciolecia fabryczki, zakłady przemysłowe, azyle , , i domy noclegowe. Przytułek dla starozakonnych, schronisko , , dla chroników, dom starców i dom sierot, zakład dla umysłowo niedorozwiniętych i upośledzonych - to była specjalność tego rejonu.

Odkąd pojawiło się Muzeum Powstania Warszawskiego, klimat zaczął się zmieniać i oto zupełnie niespodziewanie wyrósł tu kawał przyzwoitego miasta. Z bardzo porządną restauracją.

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

„Shoku” to po japońsku „posiłek” i japońszczyzna wyznacza azymut tej restauracji. Ale nie jest to lokal etniczny. Dalekowschodnie smaki są dla tutejszego menu inspiracją, kontekstem, wzorem, jednak szef kuchni nie trzyma się sztywno oryginalnych receptur.

Podają tu sushi, ale jeżeli ograniczycie się do niego, nie poznacie potencjału miejscówki. Najlepiej zacząć od kolekcji tapasów godnej szoguna. Klejnotem najwyższej próby jest niepozornie zapowiadające się carpaccio z serioli i łososia (39 zł). Niby nic, kilka kawałków ryb ułożonych w małej miseczce. A jednak, gdy znajdą się w ustach szczęśliwca, który dotarł na Karolkową, kubeczki smakowe dosłownie eksplodują z radości. A wszystko za sprawą sosu z podgrzanym olejem sezamowym. Jego aromat wprawia w trans, rozczula i koi. Po pierwszym kęsie chce się jeszcze i jeszcze. Ale nieduża porcja szybko się kończy. Oskomy starcza jednak na cały posiłek. To jest intonacja!

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Zaraz potem wciągamy okrągłą kulkę kremowej masy kryjącą w sobie krewetkę (15 zł) oraz wyjątkowo smaczne kurczęce skrzydełka w chrupkiej tempurze (15 zł). Konkurują z nimi miękkie, marynowane, luzowane udka (15 zł). Dziwne, ale w bardzo azjatyckim guście są pulpeciki wieprzowe wypełnione krewetką i ufryzowane w kruchych lokach ze smażonego ciasta (15 zł). Do tego pomarańczowy sos, i klękajcie narody! Oczywiście nie mogło zabraknąć też gyoza, czyli podsmażanych chińskich prapierożków z nadzieniem mięsnym lub z grzybów shitake i mun (15 zł). Mam do nich wielki sentyment.

Restauracja Shoku  / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Shoku / JACEK MARCZEWSKI

Zupa tom yum z krewetkami (22 zł) nie pozostawiła po sobie jakichś większych wrażeń, ale już niemal smolisty, intensywny bulion z kawałkami kaczki (24 zł) to wydarzenie. Nie ma skuchy, jest sam smak. Rewelacją okazały się też trzy dalekowschodnie miski: pierwsza z makaronem soba w bulionie ostrygowym (33 zł), druga - z rolką maki i warzywami (30 zł) oraz trzecia - chyba najciekawsza - z krewetkami w tempurze, kawałkami sashimi, ryżem, guacamole i concasse z pomidorów (35 zł). Za tym daniem stała tradycja chirashi, czyli koreańskiej wersji rozrzuconego sushi. Potęga!

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Na koniec mimo moich protestów zostałem przez panią kelnerkę nakarmiony stekiem z tuńczyka (59 zł) i przyznaję, że to był najlepszy tuńczyk od dawna. Perfekcyjnie usmażony podany został na kompozycji z azjatyckich grzybów, fasolki edamane i szpinaku.

Na moją wrażliwość szczególnie podziałały grzybki enoki, te białe, niewinne i wiotkie, które usmażone al dente w całych pęczkach były czystą rozkoszą. Po takim przeżyciu dwie połówki spalonej kaczki z batatami, jak z harcerskiego ogniska (105 zł), wydały mi się czymś zupełnie pozbawionym sensu. No ale przecież kucharzy, podobnie jak poetów, ocenia się po ich wzlotach, a nie upadkach. A w Shoku chłopacy z kuchni naprawdę umieją gotować.

czytaj także

  • jedzenie

Zamorskie przysmaki w restauracji Stockholm

Kolejny łykendzik III RP gasł powoli, a dżdżyste przedwiośnie mościło sobie legowisko w niedzielnym zmierzchu.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc