Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
STEFAN ROMANIK

Przyszłość polskiej kuchni. Czy się zmieni?

Wojciech Nowicki| 29-12-2015

Poproszono mnie o wywróżenie, jakie zmiany czekają polską kuchnię w nadchodzącym roku. Oto więc stawiam się na wezwanie.

Od kiedy w Polsce widoczne są żywieniowe mody nieograniczone dostawami, czyli trochę mniej niż od ćwierć wieku, widać jasno, że nie narodziły się same, tutaj. Wszystkie skądś przyszły. Poczynając od fast foodu - orientalnego kebabu w nadwiślańskiej wersji, przez szał włoski, run na sushi, aż nadeszło zdrowe jedzenie, slow food i wszystko, co wege i dobre i święte.

Dużo tych szałów. Wszystkie z zagranicy przywleczone; wróżyć więc przyszłość polskiej kuchni trzeba patrząc na dalekie lądy.

Nieodmiennie, jak co roku, życzę sobie, żeby było u nas więcej dobrego miejscowego jedzenia, polskiej kuchni; i sądzę, że wreszcie tak się stanie. Dla narodowej psychoterapii jest nam ona konieczna, szczególnie w wydaniach regionalnych, bo nadal mamy za mało knajp podkreślających specyfikę miejsca, kuchennego terroir, posługując się terminologią winiarską. Mam nadzieję, że zamiast rozmarynowych frytek z batatów (które, owszem, wyglądają ładnie) dostanę wreszcie w Krakowie dania małopolskie, nad morzem więcej jedzenia kaszubskiego - i nie w wydaniu dla turystów, zaliczających Tour de Pologne pod hasłem piwo-zupa-piwo-kotlet-piwo-wódka-do skutku, bo tego mam od groma; tylko przygotowanych z produktów lokalnych, z lokalnymi winami, piwami, takie prawdziwie miejscowe jedzenie.

 / TOMASZ WASZCZUK / TOMASZ WASZCZUK

Mogą, powinny być podane w wersji nowej, bo kuchnia nie skała, ciągle się zmienia, zrzuca skórę i przywdziewa nową; więc czemu nie szaleć z nowymi technikami, z de- i rekompozycją dań klasycznych? Jest trochę restauracji tego typu, ale to wciąż klasa nieosiągalna dla większości (bo kuchnia, przypominam, dzieje się nie w tych nielicznych restauracjach najwybitniejszych i przez to najdroższych, tylko tam, gdzie jadamy na co dzień). Wydaje się, że świadomość kulinarna oświeconej klasy średniej spowoduje większe pragnienie na tego typu lokale. Jeśli więc mam jakieś nadzieje i oczekiwania, a nawet wróżby na najbliższy rok, to imię ich: Polska, regionalna, niewydumana, nowa.

Czyste smaki, niewielkie lokale, odwaga, przekonanie do tego, co się robi, plus zapał i odporność na stres. Do nosicieli tych cech należy przyszły rok

W przyszłym roku chciałbym dalszego rozwoju małych i średnich knajpek, stawiających na zdecydowane wybory; żadne tam mieszaniny włosko-polskie, tylko coś konkretnego, jednolitego. Knajpek podających, dajmy na to, dim sumy albo dania gruzińskie: niby to dalekie od bogoojczyźnianej kuchni, ale w sumie dziwnie bliskie. Chińskie dim sumy czy gruzińskie chinkali to dania, które łatwo oswoić: stąd blisko do makaronu, nawet tego mocą cudu przemienionego w ruskie pierogi. Podobnie z ceviche, przecież mamy w Polsce ryby; albo z kuchnią marokańską. Modlę się także o reintrodukcję Wietnamu, tego zgodnego z oryginałem, w wersji szybkiej i w miarę taniej. Warszawiacy nie zdają sobie sprawy, jak bardzo ich wietnamska przygoda jest w skali kraju wyjątkowa.

czytaj także

  • jedzenie

Wiosenne, zielone koktajle - podpowiadamy przepisy

Na odporność, na detoks, na urodę, na pobudzenie - modne jest picie i samodzielne robienie zielonych koktajli. Podpowiadamy przepisy

  • jedzenie

Znamy wyniki konkursu na najlepszą restaurację Restaurant Weeku

Uczestnicy festiwalu , kwietniowej edycji , Restaurant Week głosowali w plebiscycie na najlepszą knajpę tego wydarzenia.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc