Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 25 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
JACEK ŁAGOWSKI

Najlepsi warszawscy kucharze opowiadają o potrawach świątecznych

Małgorzata Minta| 19-12-2018

Bez jakich dań świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie najlepsi warszawscy kucharze? Zapraszamy do stołów!

Pieczone prosię i indyk w orzechach

Ddavid Turkestanishvili z restauracji Rusiko

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Do pieczonego prosiaka podawany jest sos tkemali z mirabelek, do którego moja mama Rusiko dodaje sporo świeżego koperku i kolendry, dzięki czemu ma on świeży, letni charakter. Obok prosiaka w wielu domach obowiązkową potrawą jest saciwi, czyli indyk w sosie z orzechów włoskich. Na deser coś, co przygotowuje się właściwie jedynie na Boże Narodzenie - gozinaki, czyli płaskie „ciasteczka” z orzechów włoskich i miodu.

Mieszkając w Polsce, oczywiście. miałem okazję spróbować polskich, wigilijnych potraw. Uwielbiam dobre pierogi z grzybami i porządny wigilijny barszcz - mógłbym go pić przez całe święta.

Wszyscy lepimy pierogi

Sebastian Wełpa, szef kuchni Ale Wino

Restauracja Ale Wino! Szef kuchni Sebastian Welpa . / Restauracja Ale Wino! Szef kuchni Sebastian Welpa Fot. FRANCISZEK MAZUR Restauracja Ale Wino! Szef kuchni Sebastian Welpa . / Restauracja Ale Wino! Szef kuchni Sebastian Welpa Fot. FRANCISZEK MAZUR

Barszcz czerwony to jest mój numer jeden na świątecznym stole. Najlepszy robiła babcia, na domowym kwasie z buraków. Oczywiście wszyscy jedzą go klasycznie, z uszkami z grzybowym nadzieniem. Ale ja - jako jedyny - piję czysty barszcz, bez uszek, z kubka. Tak lubię najbardziej.

Na pewno musi być karp. Pamiętam, że dawniej zawsze czekałem z niecierpliwością na porcje świeżo usmażonego karpia, nakładałem rybę na talerzyk, i uciekałem na kanapę i tam w spokoju, metodycznie oddzielałem delikatne mięso od ości. Usmażona na złoto skórka przyjemnie chrupała, a masło ociekało po palcach. Jeśli spędzam Wigilię u mamy, zwykle zostaję oddelegowany z najmłodszymi domownikami do lepienia pierogów i uszek. I choć może nie mają idealnego kształtu, to smakują wybornie. Rodzina zwykle oczekuje, że przygotuję też coś od siebie, nowego i ciekawego. Więc sam robię kulebiaka z łososiem, z musem z suma i kaszą gryczaną. Do tego sos koperkowy. No i jeszcze kompot z suszu - to rzecz, której nie udało mi się do tej pory polubić.

Polska wigilia z włoskim deserem

Teresa i Fabrizio Giorgi, restauracja L'Olivo

 / JACEK MARCZEWSKI / JACEK MARCZEWSKI

Święta obchodzimy zdecydowanie po polsku - nasza tradycja jest bardzo piękna i bogata, a i mąż bardzo lubi polską kuchnię w moim wydaniu. Podobnie jak w Polsce, także we Włoszech - co nie jest typowe dla innych krajów zachodniej Europy - celebruje się wieczór wigilijny. Mój mąż pochodzi z Rzymu i w jego rodzinie tego dnia na stole królowały dania z ryb i owoców morza. Teść świetnie gotował, więc wigilia w jego wydaniu była prawdziwą ucztą. Zaczynało się od różnego rodzaju antipasti, np. sałatki z ośmiornicy, którą serwujemy w L'Olivo, a potem na stole pojawiały się langusta z domowym, doprawionym cytryną majonezem i ryby w galarecie - bardzo lubiane we Włoszech.

Drugiego dnia na stole królowały mięsa, np. spaghetti alla bolognese lub con rag di cinghiale, czyli z esencjonalnym, przypominającym gulasz sosem z dzika.

Jednak w Polsce na naszym stole pojawiają się typowo polskie wigilijne potrawy. Powinno ich być 12, ale w praktyce i tak wychodzi więcej. Jest ryba po grecku według mojego przepisu, najchętniej dorsz lub mintaj, kompot z suszu doprawiony świeżymi mandarynkami i pomarańczami oraz kutia, którą przygotowuje moja córka. Obowiązkowo obok tych polskich dań pojawia się domowej roboty panettone, czyli bogate drożdżowe ciasto z bakaliami pieczone tradycyjną metodą.

Bez karpia ani rusz

Andrzej Polan, właściciel i szef kuchni Małej Polany Smaków

 / BARTOSZ BOBKOWSKI / BARTOSZ BOBKOWSKI

Święta w moim domu to czas dla bliskich i zawsze mają rodzinny charakter. Podczas wigilii na stole królują tradycyjne potrawy. Jest domowy barszcz z uszkami z grzybowym nadzieniem, jest groch z kapustą, która, zasmażana na oleju, robi się niemalże maślana. Oczywiście jest też karp i choć nie jestem jego wielkim miłośnikiem, to zawsze spróbuję odrobinkę. Jednak daniem, na które czekam najbardziej, są łazanki z makiem. Tego maku trzeba się na wigilię najeść jak najwięcej, bo to malutkie ziarenka szczęścia - i tego życzę wszystkim na Boże Narodzenie.

Świąteczne gotowanie to czas, który można spędzić razem

Waldemar Wiatr, szef kuchni Varso Vie

 / PRZEMEK WIERZCHOWSKI / PRZEMEK WIERZCHOWSKI

Na naszym wigilijnym stole pojawiają się raczej tradycyjne, dobrze znane potrawy. Na pewno musi być czysty, postny barszcz przygotowany z domowego kwasu z buraków. Jednak daniem, bez którego sam nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy, jest kapusta z grzybami z dodatkiem aromatycznego, tłoczonego na zimno oleju lnianego. Oleju dodajemy dość sporo - tak lubimy. Na deser makowiec na drożdżowym cieście, które moja żona robi według znalezionego kiedyś starego przepisu. Ciasto na makowiec zostawia się do wyrastania w lodówce na trzy dni, codziennie je przebijając. Dzięki temu jest delikatne i puszyste. Do tego nadzienie z maku. Ale ostatnio zachwycił mnie też makowiec, który piecze szefowa naszej cukierni w Varso Vie. Na pergamin wylewa delikatne biszkoptowe ciasto, nakłada na nie makowe nadzienie, zawija w roladę i wkłada na moment do pieca. Jest zupełnie inny od naszego, ale też pyszny - i robi się go zdecydowanie szybciej.

W domu staram się raczej nie gotować - to działka mojej żony i wychodzi jej to rewelacyjnie. Gdy gotujemy wspólnie, to ona wiedzie prym, a ja jestem podkuchennym i postępuję zgodnie z jej wytycznymi.

Praca w gastronomii jest wymagająca i niestety zostawia czasem zbyt mało czasu na życie prywatne i dla rodziny. Ale to wspólne świąteczne gotowanie to czas, który możemy spędzić z żoną razem, porozmawiać, poprzytulać się. Od dwóch lat jesteśmy szczęśliwymi rodzicami, działania w kuchni są nieco utrudnione, bo nasza pociecha woli, by zajmować się nią, a nie garnkami.

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc