Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
FRANCISZEK MAZUR

Plebiscyt na Knajpę Roku 2015. Zobacz, kto wygrał

MAŁGORZATA MINTA| 10-12-2015

Tak wyrównanej stawki, jak w 2015 roku, dawno w konkursie Knajpa Roku nie było.

Miejsca stawiające na prawdziwą kuchnię i autentyczne smaki - spośród takich knajp w tym roku musiało wybierać jury. Ostatecznie dyplom Knajpy Roku 2015 - decyzją zarówno jury, jak i czytelników „Co Jest Grane 24” oraz „Gazety Stołecznej” - powędrował do Rusiko.

Okładka Co Jest Grane 24 - Knajpa Roku 2015 / materiały promocyjne Okładka Co Jest Grane 24 - Knajpa Roku 2015 / materiały promocyjne

 

Nominowani w 2015 roku

Winebar, który stoi nie tylko wyborem win, ale i wyborną kuchnią (Ale Wino), niewielka knajpka przypominająca polskie klasyki w zaskakującym wydaniu (Mała Polana Smaków), rodzinna gruzińska restauracja znana z gościnności właścicieli (Rusiko), bezpretensjonalna włoska trattoria słynąca ze swojej rybnej zupy (L'Olivo), miejsce, które ożywiło warszawskie smaki i warszawski plac Konstytucji (Varso Vie). Jak tu wybrać? Jak wybrać spośród miejsc tak różnych, a jednocześnie wyrazistych, mocnych w swej kategorii oraz z powodzeniem nadających się na codzienne wyjście.

Głosowało jury

Z tym zadaniem zmierzyła się szóstka śmiałków otwartych na smaki i kulinarne eksperymenty: aktorka Agnieszka Grochowska, Marika, czyli wokalistka Marta Kosakowska, pisząca te słowa publicystka kulinarna „Wyborczej” Małgosia Minta, znany z anteny Kuchni David Gaboriaud, Seweryn Blumsztajn z „Wyborczej” oraz nominujący kandydatów recenzent kulinarny „Co Jest Grane 24” Maciej Nowak.

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

W tym roku obrady jury upłynęły w wyjątkowo pokojowej atmosferze, mimo iż nie wszyscy mieli takie same typy, a niektórzy czasem sami do końca się wahali, na kogo oddać głos. Jury doceniało autentyczny charakter kuchni oraz pomysłowość bez ekstrawagancji.

- Śledź! Rydze! Rosół! Pstrąg! Wata cukrowa! Karta jest niby polska, ale ma jeszcze w sobie „to coś” - relacjonowała Agnieszka Grochowska wizytę w Małej Polanie Smaków.

- Zupa rybna w L'Olivo śmiało mogłaby konkurować z marsylską bouillabaisse - podkreślał Maciej Nowak.

Varso Vie doceniono za klasyczne mięsne dania, np. antrykot i kotlet schabowy, a David Gaboriaud dodatkowo - za pierwszoligowe desery. - Świetnie podane, superskomponowane, intensywne w smaku sorbety i lody w Varso Vie - argumentował David.

Ja sama uwielbiam warzywne pomysły Sebastiana Wełpy z Ale Wino, choćby ich sztandarowe ravioli z selera z kalafiorem i truflą. Choć szef kuchni ma go pewnie już dość, to ja - nigdy.

 / FRANCISZEK MAZUR / FRANCISZEK MAZUR

Jednak to, co łączyło wszystkie tegoroczne nominacje, to atmosfera - luźna, bezpretensjonalna, nieonieśmielająca gości. Jak zauważył Maciej Nowak, to oprócz zwrotu ku szczerej, prawdziwej i pozbawionej niepotrzebnych popisów kuchni symptomatyczny trend w warszawskiej gastronomii w ostatnich latach.

Nagroda jury trafiła do Rusiko, miejsca tworzonego przez Davida Turkestanishviliego (który przed laty, jak wspominał Maciej Nowak, prowadził gruzińskiego grilla na Stadionie Dziesięciolecia) i jego mamę Rusiko.

- Czujesz tu babcię, ciocię i mamę, które gotują dla ciebie. Nic z cepelii. To żywe, bezpretensjonalne miejsce - przyznaje Agnieszka Grochowska.

- To ta sama gościnność i to jedzenie, jakie jest serwowane w Gruzji - mówił Seweryn Blumsztajn.

- W knajpach serwuje się nie tylko jedzenie, ale też marzenia i uczucia. Wchodząc do Rusiko, nie czujesz się jak klient, ale jak gość - dodaje Marika.

KNAJPA ROKU 2015 - GRUZIŃSKIE SMAKI I GOŚCINNOŚĆ

Za uśmiech mamy Rusiko, pyszne dania, wyborne wino, ciastko orzechowe i kawę; Miejsce, w którym nie jest się klientem, ale po prostu (aż!) gościem!; Miejsce, które zabiera w prawdziwą podróż do Gruzji; domowe smaki, gościnność

Tak swój wybór uzasadniali internauci głosujący na Rusiko jako na Knajpę Roku.

Rodzinna, prowadzona przez duet mamy z synem restauracja to miejsce, gdzie można spróbować typowej gruzińskiej kuchni, stojącej różnorodnymi przystawkami i bogatej w granaty, bakłażany i orzechy włoskie. Chinkali, chaczapuri, aromatyczna zupa z kawałkami jagnięciny - to tylko niektóre z dań, których można tam spróbować. Głosujący prócz oczywiście jedzenia kładli tu również nacisk na atmosferę tworzoną przez właścicieli.

Rusiko - Al. Ujazdowskie 22, otwarte od wtorku do niedzieli w godz. 11-23

czytaj także

  • jedzenie

Maciej Nowak o Domu Wódki: srebrzystooka czarodziejka i paleta smaków

Tutejsza kolekcja 361 odmian srebrzystookiej czarodziejki robi wrażenie wstrząsające. Z taką dywizją świat można zawojować.

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc