Co jest Grane 24 Co jest Grane 24 0 wydarzeń dziś
wróć zmień
Najbardziej popularne:
5 +25 km 50
Zastosuj
  • wydarzenia
  • repertuar kin
  • repertuar teatrów
  • magazyn kulturalny
  • bilety cjg24
  • zjedz to w Warszawie
  • Co Jest Grane 24 Festival 2019
  • Białystok New Pop Festival 2019

Najczęściej czytane

  • magazyn kulturalny

  • wszystkie artykuły
  • o filmie
  • o muzyce
  • o teatrze
  • o wystawach
  • dla dzieci
  • w mieście
  • quizy
REKLAMA
Restauracja Uki Uki / JACEK MARCZEWSKI

Maciej Nowak jadł w Uki Uki: W kuchni krząta się skośnooki fachowiec

Maciej Nowak| 10-11-2015

WARSZAWA PEŁNĄ GĘBĄ. - Lokal na rogu Kruczej i Hożej z prędkością świstokliku porywa nas w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, ale nie jest to wyprawa szlakiem sushi - pisze w recenzji restauracji Uki Uki Maciej Nowak.

Na przestrzeni ostatnich trzech dekad polska kuchnia uwłoszczyła się i zmakaranizowała do cna. Pizza, pasty i panny kotki nad Wisłą się naturalizowały i, jak wykazują badania socjologiczne, należą do najbardziej lubianych przysmaków Podkarpacia i okolic. Obecnie jesteśmy świadkami analogicznego procesu japonizacji. Trudno zrozumieć, jak to się stało, że kawałki surowej ryby z ukwaszonym ryżem zawładnęły naszymi podniebieniami. Jeszcze niedawno sushi było potrawą budząca niechęć swoim dziwactwem i skojarzeniami z grupami wywyższającymi się ponad styl życia zwykłych ludzi, tymczasem dziś opanowało najdalsze przysiółki i osady kraju flaków i bigosu.

Dieta schogunów

Byłem ostatnio jurorem na polskich eliminacjach do pucharu świata w sushi, jaki organizują w Tokio norwescy producenci łososia, i od specjalistów z World Sushi Challenge Institute nasłuchałem się komplementów na temat sprawności polskich itame. Trudny egzamin, dzięki któremu można uzyskać certyfikat mistrza sushi w Polsce zdali wszyscy, którzy do niego przystąpili, czyli ponad 30 osób, podczas gdy w Wielkiej Brytanii i Niemczech były to nieliczne jednostki. O co w tym wszystkim chodzi? Skąd nagła miłość do diety shogunów? Odpowiedzi nie znam, ale sushi bary rosną jak grzyby po deszczu i zaraz będzie ich nie mniej niż pizzerii i kebabowni.
Na tym tle Uki Uki na rogu Kruczej i Hożej jest ewenementem. Ten lokal z prędkością świstokliku porywa nas w kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, ale nie jest to wyprawa szlakiem sushi.
Na Daleki Wschód ciągnie nas oryginalny, gruby japoński makaron udon, który wyrabiany jest na miejscu w specjalnej maszynie, przypominającej staroświecki magiel. Po ugotowaniu wyciągany jest z wrzątku przyrządem, kojarzącym się z wędkarskim podbierakiem. Na stole ląduje w formie ciepłej, wtedy serwuje się go w drewnianym cebrzyku wypełnionym gorącą wodą, bądź zimnej, kiedy wydawany jest na bambusowej macie.
Makaronowi towarzyszy zawsze miseczka bulionu z suszonych płatków tuńczyka, w którym macza się pochwyconą pałeczkami makaronową pajęczynę. Dosmacza się to sosem sojowym, odrobiną imbiru, posiekanej cebulki i ziarnami sezamu, które uciera się na bieżąco w malutkim drewnianym moździerzyku. O Losie, cóż za magnetyczny aromat atakuje wtedy nozdrza, wiedzie ku wspomnieniom z dawnych lat, gdy w sklepikach szkolnych kupowało się lepiące się do zębów, ale uzależniające sezamki. No cóż grubaski, tej przyjemności właśnie was pozbawiliśmy.

Restauracja Uki Uki / JACEK MARCZEWSKI Restauracja Uki Uki / JACEK MARCZEWSKI

Ekscytujący obiadek

Jako dodatek możemy zamówić tempurę z krewetek, plastrów cukinii, grzybów shitake, papryki i rzepy bądź kawałki gotowanej lub duszonej wieprzowiny, połówki jajka na twardo, sparzone liście kapusty i kiełki. Mnie, o dziwo, najbardziej przypadła do gustu wegetariańska tempura kakiage, czyli chrupka plątanina strzępów marchwi, cebuli i batata. W karcie można też znaleźć inne warianty bulionu: rybny z dużą ilością chilli oraz wieprzowy, aż słodki od cebuli. W sumie niezła zabawa, która najwyraźniej przypomina Japończykom ich rodzime posiłki, bo przy stolikach siedzi sporo osób o orientalnych rysach, a i w kuchni krząta się skośnooki fachowiec.
Uki Uki oznacza po japońsku coś, co jest ekscytujące. W rzeczy samej był to ekscytujący obiadek. Ale to już temat na zupełnie inny felieton.

Uki Uki, ul. Krucza 23/31, tel. 22 428 26 96, czynne codziennie do 12 do 21, można płacić kartą,  www.ukiuki.pl

czytaj także

Kuchnia Czerwony Rower świętuje 4. urodziny
  • jedzenie

Czwarte urodziny kuchni Czerwony Rower. Tu zjesz i pomożesz potrzebującym. Sprawdź też inne knajpy z misją

Symbolem tego miejsca jest pomalowany na czerwono stary holenderski rower, który wisi na ścianie nad wejściem. I taka jest też nazwa: Kuchnia Czerwony Rower. W sobotę praska jadłodajnia z misją świętować będzie czwarte urodziny

Vegemadre w Słonym Spichlerzu w Gdańsku
  • jedzenie

Długie noce łakomczuchów, czyli gdzie wieczorem zjeść coś pysznego w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu

Wieczorne podjadanie może i budzi wyrzuty sumienia, ale często trudno mu się oprzeć. Zwłaszcza, gdy kryje się pod postacią pysznego wegańskiego langosza na warszawskim Nocnym Markecie, pierogów z jagodami z krakowskiego Przypiecka czy tajskiego streetfoodu w gdańskim Słonym Spichlerzu. Oto kilka miejsc w Polsce, gdzie można przekąsić coś nocną porą.

Dania z warszawskiej restauracji Mazal Tov
  • jedzenie

Czulent, knysze i latkesy - żydowskie smaki w nowej restauracji na Starówce

W nowej restauracji Mazal Tov na Starówce spróbujemy potraw polskich i europejskich Żydów. W mezze zamiast humusu znajdziemy siekaną wątróbkę i czipsy z cebuli.

Niezbędnik kuchni azjatyckich
  • jedzenie

ABC kuchni azjatyckich. Jak przygotować tajskie, chińskie i japońskie dania w domu?

Kuchnie azjatyckie są pełne kolorów i świetnie pasują do rozpoczynającej się wiosny. Zgłębiamy ich tajniki. Jakie składniki są niezbędne do gotowania po azjatycku, jak zrobić sos do spring rollsów, do czego użyć jasnego sosu sojowego i gdzie w Warszawie zjemy azjatyckie tapasy?

Lara Gessler (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)
  • jedzenie

Zaczyna się kolejna edycja konkursu "KUKBUK Poleca - odkrywamy dobra lokalne"

 "KUKBUK Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK godnym zaufania producentom. Nagradzani są za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

  • jedzenie

Nie tylko wołowy. Rozmowa o tatarze i przewodnik po serwujących go lokalach

Z czego oryginalnie robiono tatar? Jakie mięso jest najlepsze do jego przygotowania? Czy istnieje wersja wegańska? Tajemnice tego dania zgłębiamy z Kamilem Kędzierskim, szefem kuchni restauracji Bocca Bar.

REKLAMA
  • Wyborcza.pl
  • Wyborcza.biz
  • Wysokie Obcasy
  • CoJestGrane24
  • Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.
wydarzenia
  • Muzea, wystawy i wernisaże
  • Co Jest Grane 24
  • Europejskie Targi Muzyczne 2016
  • Co Jest Grane 24 Festival
  • Premiery teatralne
  • Filmy i premiery filmowe
  • Repertuar kin
  • Repertuar teatrów
  • Koncerty
  • Trasy koncertowe
  • Imprezy w Twoim mieście
  • Orange Warsaw Festival 2017
  • Olsztyn Green Festival 2017
  • Szczecin Jazz Festival 2017
miejsca
  • Mojo Picon
  • Wi-Taj na placu Konstytucji
  • Najlepsze lody w Warszawie
  • Podkowa Wine Depot
  • 12on14 Jazz Club
  • NOSPR
osoby
  • Maciej Stuhr
  • Jennifer Lawrence
  • Margot Robbie
  • Przemysław Wojcieszek
  • Andrzej Chyra
  • Madonna
  • Hugh Grant
  • Marta Nieradkiewicz
  • Woody Allen
  • Izabela Trojanowska
  • Olivier Heim
  • Diana Krall
  • Artur Rojek
  • Dave Gahan
  • Kasia Smutniak
  • Wynton Marsalis
  • Deborah Brown
  • Michalina Wisłocka
recenzje filmów
  • Ojcowie i córki
  • Kobiety bez wstydu
  • Pięćdziesiąt twarzy Blacka
  • Copyright © Agora SA
  • O nas
  • Reklama w Gazecie Wyborczej
  • Prywatność
  • Nasze tematy
  • Licencje/Kontent
  • Kontakt
  • Pomoc